Ázsiába viszik a BKV-tól ellopott kábeleket

2012.08.09. 07:35
Az egymilliárd forintot is meghaladja a kár, amelyet a tolvajok okoztak eddig csak a társaságnak a több mint 150 kilométer vezeték ellopásával. A magyar tolvajok a BKK szerint egy nemzetközi maffiának dolgoznak, amely több európai országból szállítja a rézkábeleket a távol-keleti megrendelőknek.

Az idén már szinte nem telik el úgy nap, hogy ne tűnne el rézkábel a BKV hálózatából. Múlt héten a Dunaharaszti és Millenniumtelep közötti HÉV-vonalon vittek el egymillió forint értékű vezetéket, a 8-as HÉV és a 61-es villamos vonalán pedig további 15 millió forint volt a kár. A rendőrség elfogott két gyanúsítottat, de a Blikk cikke szerint ezzel aligha tettek pontot az ügy végére.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) információi szerint ugyanis a szálak a Távol-Keletre vezetnek. „2007 második felétől kezdett látványosan emelkedni az ilyen bűncselekmények száma. A távol-keleti felvevőpiac ekkortól kezdte felvásárolni nagy mennyiségben a hulladék rezet.” – közölte a lap megkeresésére Vitézy Dávid vezérigazgató.

A társaság úgy értesült, egy nemzeteken átívelő bűnszervezet áll a sorozatos bűncselekmények mögött. A hálózat beszállítókra, kereskedőkre és felvásárlókra épül. Ők azok, akik nagy vagyonokra tesznek szert a színesfémek értékesítéséből. Akik viszont összegyűjtik és leadják, nem sokat kapnak belőle.

Európa-szerte szinte minden ország rendőrsége szembesült a problémával. A rézkábellopási esetek visszaszorítására Nagy-Britanniában például a British Telecom és a Scotland Yard közös munkacsoportot hozott létre. Budapesten is felállított a rendőrség egy külön nyomozócsoportot, de kevés eredménnyel, ugyanis évről évre nagyobb a kár. Tavaly augusztus elejéig 58, az idén ugyanebben az időszakban már 183 millió forinttal rövidítették meg a BKV-t.

A BKV korábban jelezte a rendőrségnek a gyanúját, hogy a maffiát valószínűleg BKV-s dolgozók is segíthetik. A tetteseknek ugyanis olyan információk alapján dolgoztak, amelyeket csakis egy szűk belső kör tudhatott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla