Kémjáratokkal harcolna a BKV a kábeltolvajok ellen

2012.08.10. 11:14

Különleges festékanyaggal vonják be a rézkábeleket, és több technikai akadályt gördítenek a kábeltolvajok elé, írja a Magyar Nemzetet a Budapesti Közlekedési Központra (BKK) hivatkozva.

A lap szerint a BKV-nak az utóbbi években több mint félmilliárd forintos kárt okozó bűncselekmények megfékezését a szakma is szorgalmazza. Szlávik Mónika, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete elnöke a lapnak korábban azt mondta: nem elég a fémtörvény őszre tervezett módosítása, a közszolgáltatóknak egyedi azonosítóval kellene ellátniuk a köztárgyakat.

A BKK közölte: mivel a károsultjai között van a MÁV és a Magyar Telekom is, a szolgáltatók összefogtak. A veszélyeztetett helyszíneken a rendőrséggel közösen tartott vagyonvédelmi akciókon túl a cégek biztonsági szervezetei rendszeres egyeztetést tartanak.

A tolvajok gyakran az elektromos berendezések szekrényeit is megrongálják; ha felfedezik a riasztóberendezést, akkor azt is tönkreteszik vagy elviszik. A legfrissebb fővárosi intézkedések között szerepel, hogy éjjelente sűrítik a „kémjáratokat”, és mind több szakaszon riasztórendszer üzemel. A vezetékek feszültségmentesítését elektrotechnikai, a tartóoszlopokat pedig mechanikai módszerekkel védik.

A múlt héten több mint 15 millió forintos kárt okoztak a fővárosnak a tolvajok, akik közül kettőt éppen a rendőrség külön nyomozó csoportja fogott el.