Nem egyesítik V. László és Portik ügyét

2012.08.18. 10:21

Nem egyesítik a V. László és társai ellen bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények, valamint a Portik Tamás és társai ellen egyebek mellett több emberen elkövetett emberölés gyanújával indított eljárásokat, írja a Népszabadság.

A napilap belügyi forrásai szerint egyik nyomozásban sem kerültek elő még olyan bizonyítékok, amelyek ezt indokolnák, és amelyek például azt bizonyítanák, hogy V. László kezelte, fektette be vagy mosta tisztára Portik és egykori üzlettársai illegális olajügyekből származó milliárdjait.

A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette a lapnak, hogy V. László és érdekeltségeinek mindenre kiterjedő átvilágítása során nem találtak olyan okot, ami a két eljárás egyesítését indokolná és szükségessé tenné.

Portik védője, Bánáti Kristóf megjegyezte, túlzásnak tartja, hogy lassan már minden, a rendszerváltozás óta felderítetlen gyilkossággal védencét akarják meggyanúsítani. Eddig hét ember halálával összefüggésben közölte a rendőrség, hogy gyanúja szerint Portik bujtotta fel a gyilkosokat, azaz ezek szerint ha kivégzés történt, minden esetben ő volt a bérgyilkosok megbízója. A Népszabadság információja szerint azonban a rendőrség még legalább három-négy olyan ügyet vizsgál, amelyeknek összesen öt-hat halálos áldozata lehet.

A Magyar Nemzet pedig arról értesült, hogy háromra emelkedett a rendőrségi vesztegetési botrányban bűnszervezetben történt elkövetéssel meggyanúsított egykori főtisztek száma.

H. Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azóta megszüntetett szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának egykori vezetőjét is azzal gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy harmadmagával tagja volt a V. László vezette bűnszervezetnek.

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője elmondta, a volt rendőrtiszt – a közelmúltban ugyanezzel a gyanúval kihallgatott társaival egyezően – az alapbűncselekmény elkövetését is vitató vallomást tett, és panasszal élt a gyanú közlésével szemben.