Mégis meghosszabbították Csatáry házi őrizetét

2012.08.22. 11:02

A Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 16-i végzésében meghosszabbította a háborús bűncselekménnyel gyanúsított Csatáry László házi őrizetét, derül ki a Fővárosi Törvényszék szerdai közleményéből. A nem jogerős végzés szerint a házi őrizet az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb november 18-ig tart.

A bíróság megalapozottnak találta az ügyészi indítványt, amely a szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva kérte, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a házi őrizetet. A bíróság végzése szerint "továbbra is megalapozott a veszélye annak, hogy az idős, de mozgási és helyváltoztatási képességét tekintve még mindig jó egészségi állapotban lévő gyanúsított szabadlábra kerülése esetén külföldre távozna, illetve a hatóságok számára elérhetetlenné válna".

Az MTI kedden azt írta: értesülése szerint a bíróság nem hosszabbította meg Csatáry házi őrizetét. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának közleménye szerint azért augusztus 22-én adtak csak ki közleményt a hosszabbításról, mert megfelelő időt akartak hagyni arra, hogy a végzést kézbesítsék a feleknek.

A 97 éves Csatáryt július 18-án helyezte 30 napos házi őrizetbe a Budai Központi Kerületi Bíróság.
Az ügyészség emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítja, amiért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. A gyanú szerint Csatáry László a második világháború idején Kassán volt gettóparancsnok, és 1944 tavaszán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.

Az ügyészség eddig kétszer hallgatta meg , tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, valamint azt is, hogy a kassai gettó parancsnoka lett volna. Csatáry Lászlót 1948-ban a kassai járási népbíróság háborús bűnösnek minősítette, ezért kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. A férfi akkor megszökött és csak 1997-ben tért haza Kanadából.