Meghosszabbították Csatáry házi őrizetét

2012.11.19. 12:57

Az augusztusi végzés értelmében vasárnap ért volna véget a hűborús bűnökkel vádolt Csatáry László házi őrizete, de Budai Központi Kerületi Bíróság egy november 13-i végzésével a folyamatban lévő büntetőügyben újra meghosszabbította a gyanúsított házi őrizetét 3 hónappal, legkésőbb február 18-ig – derült ki a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményéből.

A bíróság a végzését azzal is indokolja, hogy megalapozott a veszélye annak, hogy „az idős, de mozgási és helyváltoztatási képességét tekintve még mindig jó egészségi állapotban lévő” Csatáry külföldre szökne.

A 97 éves Csatáry Lászólt július 18-án  helyezték   30 napos házi őrizetbe, amit meghosszabbítottak november 18-ig. Az ügyészség emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítja, és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. A gyanú szerint   Csatáry László  a második világháború alatt Kassán volt gettóparancsnok, és 1944 tavaszán felelős volt abban, hogy 15 700 zsidót Auschwitzba deportáltak.

Az ügyészség eddig kétszer  hallgatta meg  . Tagadta, hogy bűncselekményeket követett volna el, és azt is, hogy a kassai gettó parancsnoka lett volna. Csatáry Lászlót 1948-ban a kassai járási népbíróság háborús bűnösnek minősítette, ezért kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. A férfi akkor megszökött, és csak 1997-ben tért haza Kanadából.