A Bándy-gyilkosság miatt szigorít a kormány

2012.08.23. 16:41 Módosítva: 2012.08.23. 19:56
Bándy Kata meggyilkolása miatt szigorított egy jogszabályt a kormány. Korábban nyolc nap után kezdte el keresni a rendőrség azokat a szabályértési ügyekben elmarasztaltakat, akik nem vonultak be időben a börtönbe. Ez a határidő most öt napra csökkent. A Bándy megölésével gyanúsított férfinak a gyilkosság idején börtönben kellett volna lennie, a gyilkosság idején azonban nem járt le a nyolc napos határidő.

A korábbi nyolcról öt napra csökken az a határidő, amikor a szabályértési ügyekben elmarasztaltakat keresni kezdi a rendőrség, ha az elzárásról szóló határozat hatályba lépése után nem jelentkeznek a büntetés-végrehajtási intézetben. Ez derül ki abból a belügyminisztériumi rendeletből, ami szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. A jogszabályt Pintér Sándor belügyminiszter írta alá. A tárca a rendelet megalkotása előtt kikérte a legfőbb ügyész véleményét is.

Egy belügyminisztériumi forrás az Indexnek azt mondta: a jogszabály megalkotása összefügg a meggyilkolt rendőrségi pszichológus, Bándy Kata ügyével. Bándy július 8-án tűnt el, holttestét három nappal később találták meg pécsi otthona közelében. A rendőrség július 15-én vasárnap elfogta a 26 éves, pécsi születésű P. Lászlót, akit a lány megölésével gyanúsítanak. A férfi részletes beismerő vallomást tett, elmondta, hogy a lányt megfojtotta, de a nemi erőszakot tagadta, illetve kitartott amellett, hogy tettét egyedül követte el.

A férfiról később kiderült az is, hogy Bándy megölése előtt, július 2-án börtönbe kellett vonulnia. P. László még 2010 októberében jogosítvány nélkül vezetett, ezért negyvenezer forint szabálysértési bírságra büntették. Mivel ezt nem fizette be, ezért április 10-én húsz nap elzárásra ítélték. A rendőrség július 18-i közleményében erről azt írta: a pszichológus meggyilkolása előtt nem intézkedhettek az ügyben, mert nem járt le az elővezetés elrendelésére a nyolc napos határidő. A határidő csak Bándy meggyilkolása után két nappal telt le.

Navracsics Tibor a közigazgatási és igazságügyi miniszter július 19-én a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: felül kell vizsgálni a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szabályozást. A miniszter arról beszélt, hogy szigorúbb szankciókra van szükség, és nagyobb szabadságot kell adni a rendőrségnek az előállításhoz, vagyis ha valaki a kiszabott időben nem jelenik meg a büntetés-végrehajtási intézetben, akkor azt minél hamarabb be lehessen oda szállítani. A belügyi forrás szerint ezt követően kezdték a jogszabályokat, ennek eredménye lett a szerdán életbe belépett rendelet. Hozzátette:  bár a közvélemény elvárása az lett volna, hogy a nyolc napot nullára csökkentsék, erre azonban nem volt lehetőség.

A rendőrségi pszichológus eltűnését hatalmas figyelem kísérte. Két nappal az eltűnése után már közel tízezren csatlakoztak ahhoz a Facebook-oldalhoz, melynek tagjai a pszichológuslányt keresték. A lány adatait és eltűnésének körülményeit leíró oldalt húsz nyelvre lefordították. A nagy érdeklődéshez valószínűleg az is hozzájárult Bándy csinos fiatal lány volt, a gyilkossággal pedig egy roma férfit gyanúsítottak meg.