Gúr Nándor kritizált, Selmeczi válaszolt

2012.08.26. 16:12

Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke, az MSZP alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy költségesebb lett az iskolai oktatás, szinte lehetetlenné vált a hátrányos helyzetűek felsőoktatásba jutása, a pályakezdőket pedig arra ösztönzi a bérrendszer, hogy ne maradjanak az országban.

A szocialista politikus bírálta, hogy mindeközben a munkavédelmi tervről szóló kiadványban az olvasható, megvédik a munkahelyeket, és mértékadó módon növelik a minimálbért. „A kérdés felmerül, szabad-e úgy hazudni, hogy azt a mások által befizetett adóforintokkal teszi meg akárki?” – vetette fel Gúr Nándor.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint ahhoz, hogy ne maradjon sérülékeny Magyarország gazdasága, a jelenlegi 4 millió helyett 5-5,5 millió magyar munkavállalóra és adófizetőre van szükség a következő egy-két évben. Ráadásul a különböző felmérések is azt mutatják, hogy ma az embereket leginkább a munkahelyek megőrzése, illetve újak létrehozása érdekli.

„Egy ilyen helyzetben munkahelyvédelmi akciótervet létrehozni nem lehetőség, hanem kötelesség” – mondta Selmeczi. Szerinte aki nem ismeri fel ennek fontosságát, az nincs tisztában az európai válság természetével, a magyar gazdaság és az emberek helyzetével. A szóvivő szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv alapos, átgondolt, és a szakértők, valamint az érintettek szerint is meghozhatja a várt sikert.

Gúr Nándor beszélt még a devizahitelesekről, a benzinárról, a minimálbérről, a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről és az államadósság csökkentéséről. Az alelnök kijelentette, hogy pártja arra készül, hogy csak olyan vállalásokat tegyen, amelyekkel helyt tud állni a 2014-es választások után, és kiváltképp a rászorult, magukért tenni akaró embereken segítene, méltányosan, a szolidaritás jegyében.