Juhász Ferenc alkalmi ivó volt

2012.08.27. 20:21

Tanúként hallgatta meg Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert a vesztegetéssel vádolt magas rangú katonák és polgári alkalmazottak büntetőperében hétfőn a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa.

A szocialista országgyűlési képviselő, aki 2002 májusától 2006. június 9-ig vezette a tárcát, kijelentette: soha nem kért és nem fogadott el pénzt, nem tudott visszaosztott pénzekről, és "népmesei elem" a whiskysdobozról szóló teória.

Juhász Ferenc
Juhász Ferenc
Fotó: Koszticsák Szilárd

Az előbbiről szólva sajnálatosnak nevezte, hogy ilyesmi megtörtént a Honvédelmi Minisztériumban, az utóbbihoz pedig magyarázatot fűzött, mondván: a munkatársai egyetlenegy alkalommal sem jártak nála itallal, nem volt szokás egymást "megköszönteni", a környezete egyébként is tudta róla, hogy "alkalmi ivó", és azt is, hogy elfogadhatatlannak tartja az alkoholfogyasztást a munkahelyen.

Fapál László másodrendű vádlottal, volt közigazgatási államtitkárral kapcsolatban azt mondta: ahogy a kollégáinak többségével, vele sem volt személyes kapcsolata. "Fapál úr fegyelmezett katona volt, én meg távolságtartó vezető" - jellemezte a kapcsolatukat.

A volt honvédelmi minisztert azért idézték be tanúként a perben, mert a tizenhatodrendű vádlott, O. János dandártábornok az ügyészségen tett vallomásában azt mondta: Juhász Ferenc is részesült a visszaosztott pénzekből, az államtitkár whishysdobozban vitte el neki. O. János akkori vallomásában azt közölte: amikor 2006 elején 12 millió forintot vitt borítékban az államtitkárnak, az előtte "kivett négymillió forintot, azt egy piros színű fém italosdobozba, lehet, hogy egy whishysdobozba rakta be. Azt mondta nekem ekkor (...), várjak öt percet, át kell ugrani a főnökhöz, mert már nagyon várja. A főnök Juhász Ferenc minisztert jelentette" - tette hozzá a dandártábornok.

Juhász Ferenc az alig több mint félórás meghallgatása után újságíróknak azt mondta: "elfogadhatatlan, hogy egyébként egy lezárt nyomozás után még folyamatosan újra és újra megpróbálják - abszolút aljas politikai indokból - ellehetetleníteni az embereket".

A Központi Nyomozó Főügyészség három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Az ügyészség szerint a vádlottak - a Honvédelmi Minisztérium (HM) intézményeinek vezetői, illetve alkalmazottjai - 2002 és 2010 között összesen több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak több, a tárcának beszállító vagy arra pályázó cég vezetőjétől.

A beidézett tizenegy tanú közül a HM-objektumok üzemeltetésével megbízott Kipszer Zrt. vezérigazgatója, Virágh István elmondta: 2002 és 2010 között összességében mintegy 50-60 millió forintot adott át O. Jánosnak. Ezt azonban nem nevezte visszaosztásnak, inkább amolyan szponzorációnak tekintette, ami szerinte nem volt köthető a megbízásokhoz.

A tárgyalás kedden további 16 tanú, szerdán pedig szakértők meghallgatásával folytatódik.