Gyurcsányt is megkeresték az azeriek

2012.09.02. 12:51 Módosítva: 2012.09.02. 14:24

Gyurcsány Ferenc az erkölcstelenség kormányának nevezte Orbán Viktor kabinetjét egy budapesti tüntetésen, a Demokratikus Koalíció (DK) „alternatív tanévnyitóján”.

A volt miniszterelnök, a DK elnöke az azeri baltás gyilkos kiadatására utalva azt mondta: „az a kormány, amely harminc ezüstért engedi eladni az ország tisztességét, amely gyilkost enged ki megérdemelt börtönbüntetéséből, ne vezessen be erkölcstant” az iskolákban.

Az oktatási államtitkárság épülete előtt tartott rendezvényen a nagyjából kétszáz megjelent a többi között az iskolák államosítása és a tankötelezettség korhatárának leszállítása ellen demonstrált.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy noha a kormányfő hozzá hasonlóan „proli sorból” jött, elárulta ezt a világot, és az oktatási rendszer átalakításával azt üzeni a nehéz körülmények között élő fiataloknak: ne akarják többre vinni szüleik keserű múltjánál.

A DK szimpatizánsai ezután az igazságügyi minisztérium elé vonultak Ramil Safarov kiadása ellen tiltakozva.

Gyurcsány Ferenc elmondta: az ő kormányát is megkeresték az azeriek a kiadatás érdekében, de világos volt, hogy Safarovot hősként ünnepelnék és szabadon engednék, ezért nem járultak hozzá az átszállításához. Szerinte ezt Orbán Viktornak is tudnia kellett.

A tüntetésen néhány Magyarországon élő örmény is megjelent.  A rendezvényen többen a szervezők által kiosztott táblákat emeltek fel, ezeken a „Baltás kormány” és a „Gyilkos” felirat volt olvasható. A demonstráció lezárásaként mécseseket gyújtottak Gurgen Margarjan örmény katonatiszt emlékére, akit 2004-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában baltával vert agyon Ramil Safarov.