Itt a Munkáspárt új programja

2012.09.03. 13:45
Az ország eladósodottsága, a társadalom elszegényedése és a korrupció elleni küzdelem áll a Munkáspárt új programjának középpontjában.

„Magyarország válságát a tőkés rendszer és az Európai Unió válsága tetőzi be” – mondta Thürmer Gyula pártelnök, aki szerint meg kell adóztatni a gazdagokat, a külföldi vállalatokat. A bankokat korlátozni kell, az így beszedett pénzt pedig munkahelyteremtésre, iskoláztatásra és az egészségügy fejlesztésére kell fordítani.

A politikus elengedhetetlenül fontosnak nevezte a mezőgazdaság visszaszerzését és helyreállítását, amelyhez álláspontja szerint előbb a magyar árukat forgalmazó magyar kereskedelmet kell visszaszerezni.

A feldolgozóipart és a magyar nemzeti ipart államosítással, visszaállamosítással kell megteremteni, de döntően új gazdasági ágakra van szükség. Hozzátette: jobban kellene segíteni a magyar munkaerő döntő többségét foglalkoztató kis- és középvállalkozókat. A Munkáspárt elnöke nem tekinti igazi munkahelynek a közfoglalkoztatást.

thurmerc1
Fotó: MTI

Thürmer Gyula változtatna a külpolitikán is. Álláspontja szerint egy központi külpolitikára van szükség, és annak döntően a magyar nemzeti érdekeket kell képviselnie. Komolyan kell venni a keleti nyitás politikáját, különös tekintettel az orosz és a kínai kapcsolatokra.

A Munkáspárt elnöke eltörölné a parlamentbe jutási küszöböt, ellenzi az előzetes feliratkozást, és ellenőrizhetővé, visszahívhatóvá tenné a képviselőket.

Thürmer Gyula nem tartja fontosnak, hogy mit mutatnak a közvélemény-kutatások. A Munkáspárt a jelenlegi pártok közül egyikkel sem kíván közösen indulni, mert mindegyik a gazdagok érdekeit képviseli – fogalmazott a pártelnök. Ugyanakkor számos civil szervezettel, köztük a hitelkárosultak és az otthonvédők képviselőivel is egyeztetnek.