Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A Tisza-tavat is felhasználják a vízpótláshoz

2012.09.05. 15:36
Augusztusban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén mindössze 3,1 mm csapadék hullott, ami a sokéves átlagnak csupán az 5,8 százaléka. Az esők nem csak a Tisza középső részén maradtak el, hanem a folyó vízgyűjtő területén is nagy a szárazság. Az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) adatai alapján a Tisza vízszintje sok helyen negatív rekordot döntött, néhol már lábbal átkelhetünk a folyón.

Szerda reggel az OVSZ honlapja összesen 11 települést sorolt fel a Tisza vagy annak vízgyűjtőfolyói mentén, ahol eddig soha nem látott szintre csökkent a vízszint mértéke. A víz a legalacsonyabb a Marosban az erdélyi Gyulafehérvárnál. Ott -135 centimétert mutatott a mérés, de a magyarországi Apátfalvánál is csak -123 cm, a romániai Radnánál -70 cm volt a vízállás. (Az adatokat egy előre megállapított mérési szinthez viszonyítják, ezért lehetséges negatív értéket elérni.)

A Maros mellett szintén kevés volt a víz a Borzsában Ukrajnában Dolhánál (100 cm), Romániában a Szamosban Szatmárnémetinél (-88 cm) és Magyarországon Csengernél (-132 cm). A Láposban a romániai Hagymásláposnál 43 cm, az Ungban az ukrajnai Drugetházánál 33 cm, a Sajóban a szlovákiai Sajólénértnél 34 cm, a Tarnában Magyarországban Tarnaméránál 17 cm, illetve a Fehér-Körösben Romániában Kisjenőnél -2cm volt a víz szintje.

A szerda reggeli vízhozam is kifejezetten alacsony volt a Tiszán. Szegednél 148 köbméter volt másodpercenként, ami valamivel nagyobb a hétfői 114 köbméteres vízhozamnál, de csak töredéke a Tiszán szokásos másodpercenkénti 820 köbméteres adatnak.

A Tisza általános helyzetét az OVSZ térképe mutatja a legjobban. A térképen a folyók vízállását a folyó mentén húzott vonalak száma fejezi ki. Minél több vonalból áll a folyóra rajzolt szalag, annál magasabb ott a vízállás. Minden egyes vonal a „vízjáték” 10 százalékának megfelelő vízállást jelent. Egy vonal igen alacsony vizet, tíz vonal pedig az eddig észlelt legnagyobb vízállást jelöli.

A vízállás magasságának feltűnőbbé tevése miatt az 50 százaléknál magasabb vízállásokat vastagabb vonalak jelzik. A 100 százaléknál magasabb vízállásokat a 10 egyenes vonal mellé húzott hullámos vonal mutatja. Ez akkor fordulhat elő, ha az aznapi vízszint meghaladja az addig észlelt legnagyobb vízállást. Az áradó vizeket folytonos piros, a tetőző vizeket szaggatott fekete, az apadó vizeket kék pontozott vonalak jelölik.

A képen jól látható, hogy a Tisza magyarországi szakaszán csak az északi részeken magasabb a vízállás, de ott is csak a duzzasztógátak miatt. Ezeken a szakaszokon a kompok is közlekednek például Tiszacsege és Ároktő között, ahol kérdésünkre elmondták, hogy ott nem okoz gondot a vízállás.

Ahol azonban jelenleg nincs víz, például Szolnok előtt Tiszaroff és Tiszasüly között, vagy Szeged fölött a Csongrád-Csépa és a Mindszent-Baks kompátkelőknél, ott a hajók se járnak. Jelenleg az is bizonytalan, hogy itt mikor indulhat újra a kompközlekedés.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál a helyzet tartós elhúzódására készülnek és a csökkenő vízhozamok mellett a meglévő vízkészletek minél takarékosabb felhasználásara törekednek. Csökkentik a Körös-völgybe történő "vízleadás ütemét" és a Tiszában a hiányzó napi vízmennyiséget a Tisza-tó vizéből kezdik el pótolni.

Az időkép.hu jelentése szerint a jövőbeni kilátások nem túl bíztatóak. A következő egy hétben nem várható jelentős mennyiségű csapadék a Tisza vízgyűjtő területén, így tovább romolhat a helyzet. A csütörtöki hidegfront is csak záporokat, zivatarokat okoz a Tisza vízgyűjtőjén, melyek inkább lokális jellegűek lesznek, és az ezt követő időszakban ismét száraz időjárás köszönt be a Tisza felső szakaszán és annak mellékfolyóin.