Távozott a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke

2012.09.05. 15:30

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) hétfői elöljárósági ülésén Streit Sándor megvált elnöki posztjáról, írja a szombat.org.

A zsidó folyóirat szerint azért kellett távoznia, mert a Kozma utcai temető vezetését, amit eddig társadalmi munkában látott el, mostantól főállásban végzi. Ez pedig az alapszabály szerint összeférhetetlen az elnöki tisztséggel. Munkáját, megbízott elnökként Tordai Péter, vezető elöljáró vette át, aki a következő, decemberi közgyűlésig marad hivatalában.

Streit Sándort azzal bízta meg a hitközség vezetése, hogy konszolidálja a viszonyokat a temetőben, de – a cikk szerint – maga is a probléma részévé vált. Streit elnökként nem vehetne fel fizetést temetőfelügyeleti munkájáért, az elöljáróság mégis megszavazott számára havi 150 ezer forint, számla bemutatása nélkül is járó költségtérítést.

Az Index tavaly novemberben kaotikus pénzügyi viszonyokat, személyi összefonódásokat, korrupcióra utaló jeleket talált a Kozma utcában, ahol a BZSH a vallási előírások megszegéséből is profitál.