János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

L. Simon László: Nem szűnik meg az örökségvédelmi hivatal feladatköre

2012.09.07. 16:28

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) feladatköre nem szűnik meg, a háttérintézményt átszervezik, de az intézményesített örökségvédelem nincs veszélyben Magyarországon – mondta L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára egy siófoki konferencia után rendezett sajtótájékoztatón.

A kormány arról döntött, hogy átszervezi a hivatalt – mondta. Így azokat a jogköröket, amik az építészeti és régészeti engedélyezéssel kapcsolatosak, áthelyezik első fokon a járási kormányhivatalokba, másodfokon a megyei kormányhivatalokba.

Az a szándék, hogy a hatósági engedélyeztetés felgyorsuljon, így a jövőben minden ilyen eljárás a kormányhivatalokon keresztül történik majd – mondta.

Az Index kormányzati értesülésekből csütörtökön írt arról, hogy információi szerint a keddi kormányülésen arról döntöttek, hogy megszűnik a KÖH, az a hivatal, ami eddig a műemlékek és régészeti lelőhelyek védelmét látta el az ingatlanfejlesztéseknél. A szervet több lépésben meggyengítették, előző elnöke néhány hónapja az ingatlanlobbira hivatkozva távozott.

A munkatársak egy része az Emberi Erőforrások Minisztériumához, egy másik része pedig a Belügyminisztériumhoz kerülhet. Sokaknak azonban felmondanának.

Bár elvileg az örökségvédelmi munka nem szűnik meg, kormányzati források szerint a téma a minisztériumokhoz szétosztva súlytalanná válik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!