Az LMP nem fogad szót Gyurcsánynak

2012.09.16. 12:47 Módosítva: 2012.09.16. 16:37
A Demokratikus Koalíció elnöke szombaton arra kérte az MSZP-t és az LMP-t, hogy bojkottálják a választási eljárási törvény parlamenti vitáját. A szocialisták

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke egyhetes éhségsztrájkja végén megtartott többezres demonstráción arra kérte az MSZP-t és az LMP-t, hogy közösen bojkottálják a választási eljárási törvény parlamenti vitáját, támogatóit pedig arra buzdította, hogy petícióval tiltakozzanak, amiért a kormánypártok előzetes regisztrációhoz akarják kötni a választási részvételt.

"Az emberek egyszerűen fel fognak lázadni"

Gyurcsány Ferenc szerint a választási feliratkozás százezreket zárhat ki a részvételből, azokat, akik csak az utolsó napokban, hetekben döntik el, hogy elmennek szavazni, és általában a kormány leváltására adják a voksukat. Azt mondta: ha Orbán Viktor kormánya a választók bizalmának megnyerése helyett így, "jogi trükkökkel és machinációkkal" akar hatalmon maradni, akkor "Magyarország elveszíti a nyugalmát, mert az emberek egyszerűen fel fognak lázadni".

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a DK élőláncot szervez a Parlament köré arra a napra, amikor az Országgyűlés a választási feliratkozás bevezetéséről dönt.

Az LMP vitatkozni szeretne

Az MSZP az alaptörvény elfogadásához hasonlóan várhatóan a választójogi törvény kormányoldal által tervezett módosításában sem vesz részt az Országgyűlésben. Józsa István, a párt frakcióvezető-helyettese kérdésre válaszolva hangsúlyozta, testületi döntés ugyan még nem született a kérdésben, de a "dolog súlyát tekintve" valószínűnek tartja ezt a lépést, mivel meggyőződésük szerint a választójogról csak szélesebb társadalmi konszenzus alapján lenne szabad dönteni.

Mint mondta, a választási feliratkozás olyan "durva merénylet" lenne a demokratikus választási rend ellen, amely komolyan meggondolandóvá teszi az MSZP távolmaradását az erről szóló törvényalkotási folyamatból. "Nem lehet részes egyetlen demokratikus erő sem a választójog, a választás lehetőségének ilyen durva megcsonkításában" - fogalmazott a szocialista képviselő.

Az LMP viszont más véleményen van, a párt választmányi szóvivője szerint az LMP részt vesz a választási eljárásról szóló törvény parlamenti vitájában. Heltai László közölte, nem kívánják bojkottálni a vitát, ugyanis annak során ki szeretnék fejteni véleményüket. Noha erről majd a képviselőcsoportnak kell határoznia, egyelőre az sem merült fel, hogy a törvényről döntő szavazástól távol maradjanak. A javaslat eddig napvilágot látott részeit elemezve kijelentette: a tervezett előregisztrációt ellenzik, az ajánlószelvények rendszerének eltörlésével viszont egyetértenek.

Selmeczi: senki nem lesz zaklatásnak kitéve

"Teljesen feleslegesen és értelmetlenül keltenek hisztériát ellenzéki pártok a választási feliratkozás kapcsán, ami a részvételnek a mainál sokkal szélesebb lehetőségét teremti majd meg" - írta vasárnapi közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője. "Előrelépést jelent, mert senki nem szenved hátrányt, és senki nem lesz felesleges zaklatásnak kitéve a választások kapcsán.

Aki el akar menni a választásra, minden információt részletesen megkap majd, aki pedig nem akar elmenni, annak nem kell részt vennie semmiféle választási cselekményben. A feliratkozásra rendelkezésre álló időtartam hosszú lesz, és sokféle módon lehet majd megtenni, így mindenkinek bőven lesz ideje és módja a cselekvésre. Sokfajta módon lehetséges, tehát szélesíteni fogja a részvételt és nem csökkenteni".

Selmeczi Gabriella korábban azt javasolta a Demokratikus Koalíciónak, az MSZP-nek és az LMP-nek: tegyék azt, amire választóik felhatalmazták őket és vegyenek részt a parlament munkájában.