Változás lehet a két tannyelvű iskolákban

2012.09.17. 07:19

Október 2-ig véleményezhető a két tannyelvű iskolák működésének szabályozására az Emberi Erőforrások Minisztériumában készült rendelettervezet – írta meg a Magyar Nemzet.

A lap hétfői számában azt írta, hogy a szabályozás többek között azt mondaná ki, hogy a két tannyelvű iskolákban legalább három tárgyat idegen nyelven kell tanítani minden évfolyamon.

A kormányrendelet megszabná a követelményeket, amelyeket az iskoláknak teljesíteniük kell. Ezek alapján például az általános iskola végére minden tanulónak le kell tudnia tenni az alapfokú nyelvvizsgát, a középiskola végére pedig a középfokút – írja a Magyar Nemzet.

A középiskolákban a célnyelven kell tanítani azokat a tárgyakat, amikből a helyi tanterv szerint érettségizni lehet. A szabály szerint a két tannyelvű iskolák tanárai között lennie kell legalább egynek, akinek az ott tanított célnyelv az anyanyelve.

Ha elfogadják, a rendelet 2013. szeptember 1-jén hatályba lép, és a 2013/2014-es tanévben alkalmazni kellene az első, az ötödik, a kilencedik és az előkészítő évfolyamokon, majd felmenő rendszerben a többi évfolyamon is – írja a lap.