Schmitt: Nem a plágium miatt mondtam le

2012.09.20. 07:42 Módosítva: 2012.09.20. 08:11

A Hot magazin riportere a Nemzeti Vágtán találkozott Schmitt Pál volt köztársasági elnökkel és feleségével, Makray Katalinnal. A volt köztársasági elnök szürke zakót, Katalin asszony pedig magyaros ruhát viselt.

Amikor Makray Katalin kiszúrta, hogy a Hot interjút szeretne kérni, kedvesen odalépett az újság riporteréhez és azt mondta: "Voltak olyan újságok és médiumok, amelyek sokat bántották az utóbbi hónapokban a férjemet".

Az egykori köztársasági elnök ezután bizalmasan bevallotta a lapnak, hogy nem bánta meg, hogy az ország első embere volt. "Nem a plágium miatt mondtam le, hanem azért, mert megosztottam, az embereket" - mondta.

Schmittnek még kicsit szokatlan, hogy "a korábbi tíz-tizenöt napi elfoglaltsága" lényegesen lecsökkent, mert köztársasági elnökként megtanulta milyen kötelezettségei vannak.

Schmitt Pálék most Pesthidegkúton laknak egy bérelt lakásban, miután kiköltöztek a rezidenciáról és Schmitt végül nem kérte a törvény szerint neki járó lakáshasználati jogot. Elkezdte az iskolát, hiszen megfogadta, hogy a mai  feltételeknek megfelelő doktorit tesz le. "Publikálnom kell szakfolyóiratokban, most ezeket a cikkeket írom".

Schmitt a Hotnak őszintén beszélt arról is, hogyan dolgozta fel "azt az elképesztő nyomást és támadáshadjáratot", amelyet a plágiumbotrány kirobbanása után kapott: "A körülményekhez képest jól vagyok lelkileg", mondta, majd egy angol közmondást idézett: "Ne sírj, ha valami elmúlt, inkább mosolyogj, mert megtörtént. Valahogy így gondolkozom én is."