no

Már a rákos daganat sem a régi

2012.09.24. 11:57

Már a rákos daganat sem a régi: az illetékesek alaposan elfinomkodták a magyar cigis dobozokra lassan kikerülő sokkoló képeket. Sőt, a Magyar Közlönyben megjelent ábrák negyvenes mezőnyében olyanok is akadnak, amik szinte szexi dolognak állítják be a dohányzást. Íme a Hátborzongatás Toplistája, jöjjenek a 12-es döntőbe bekerült versenyzők, majd a különdíjasok.

Íme, a legiszonyúbbak:

Arcáthelyezés füsttel

15

"Ha sokat füstölsz a gyereked közelében, a feje tetejére nő át az arca" - fenyeget ez a kép. Az egyszerűbb lelkek elhiszik és lesokkolódnak, a furmányosabbak úgy elcsodálkoznak, hogy azonnal rá kell gyújtaniuk.

Sokkfaktor: 3/10

Csecsemőműtét

06

Nyitott mellkas, félelemkeltő szerszámok, vér: az "A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz" tételmondathoz tartozó kép lehetne akár sokkoló is. De túlzottan mégse az, hiszen ma már a csecsemőhíradóban is mellkasi műtéteket mutogatnak. Mennyivel hatásosabb lett volna ide mondjuk egy agyvérzéstől fél oldalán lefittyedt arc. De a hivatásos magyar sokkmesterek ódzkodtak attól, hogy igazán felkavarják a publikumot.

Ez nekünk legföljebb 4/10.

Félelem és rettegés a jobbos családban

14

"Ha cigizel, városi biciklista lesz a gyereked, és előbb-utóbb óhatatlanul elvetődik a  Szódába" - üzeni ez a kép. A budai dombok jobbos lakossága feltehetőleg sírva fog fakadni, ha meglátja.

Sokkmérőnk szerint 4/10

Felesleges pacalozás

pacal

Adná magát, hogy "A dohányzás halálos tüdőrákot okozhat!" figyelmeztető mondathoz valami klasszikusan gusztustalan kép jöjjön. Ehhez képest kapunk egy olyat, amin az egészséges tüdő is visszataszító, mint egy rosszul mosott pacal a hentespultban, így nem üt elég nagyot az érdekesen színes rákos tüdő. Az ép szervet valójában tök fölösleges volt rátenni a képre, de undorítónak valamennyire mégis undorító lett az összhatás.

Az Index sokkmérője szerint ez 5/10-es

Fideszes leszel!

fidesz

"Minden cigis előbb-utóbb fideszes parlamenti képviselővé válik" - ijeszti halálra a kép a politika iránt érdeklődő dohányosok egyharmadát. Önt mennyire borzasztja ez a kilátás?

Politikai sokkfaktor: 8/10

Hipsztertragédia

26

Puhulás ide vagy oda, azért akad kemény kép. Pédául az, ami megmutatja, milyen szomorú következményekkel járhat, ha valaki szolgai divatkövetésből ironikus hipszterbajszot növeszt. Tessék öcsi, ehhez a véres daganathoz aztán hiába veszel szoros csőnadrágot és vastag keretes szemüveget!

Az Index sokkmérője szerint ez 10/10-es

Ijesztő grafikusok

35

Van-e ijesztőbb annál, hogy a sorozat készítői nem jöttek rá, hogy az öreg bőr nem önmagában ijesztő, hanem csak akkor, ha egy fiatal emberen lötyög?

Sokkfator: 9/10

Klasszikusan undorító

41

Ritka madár a mezőnyben a klasszikus hánytatókép, íme az egyik, lássuk, mennyire hatásos!

A mi skálánkon ez 9/10-es

Mennyire ijesztő fétismodellnek lenni?

09
"Ha dohányzol, akkor előbb utóbb kórházba kerülsz, ahol egy szakképzett kozmetikus finoman megigazítja a szemöldököd és lekezeli az arcbőrödet, hogy úgy nézz ki, mint valami veszettül jóképű, maszkos fétismodell" - súgja ez a kép. Elrettentő ez? Valakinek igencsak, nekünk inkább vonzó.

Sokkfaktor: 4/10

Részegen a Palán

02
"A részeg Hollósi Frigyes női ruhában aludt el a napon!" - kiáltottam föl rémülten, ahogy megláttam az "A dohányosok korábban halnak" tételmondathoz tartozó egyik képet. És ez, lássuk, be, igencsak sokkoló jelenet. Az Ismeretlen Grafikus halott embert akart adni, helyette élő, de egy feszített vízű medence partján hortyogó középkorú transzvesztitát kaptunk. Nem azért ijesztő, amiért a hatóságok akarták, de ha úgy nézzük, a lényeg a kiváltott hatás, ami szerintünk 8/10-es.

Sokkoló tornyizálódás

21

Kezdj csak dohányozni, pár év, és te leszel Tornyi Barnabás futballedző, aki 1994 és 95 között az Egyesült Államok-beli Marlboro SC trénere volt  - sugalmazza az egyik legijesztőbb grafika. Nekünk ez legalábbis még a Réz Andrássá változásnál is rémiszítőbb perspektíva lenne. Mások persze szívesen  felvennék a dellát az Al-Tadamon, a New York Cosmopolitan vagy az Al-Wahrah csapatának pénztárából.

Sokkfaktor: 7/10


Ez volt a versenymezőny, jöjjenek a különdíjasok. Rájuk nem lehet szavazni, a szakmai zsűri már kiosztotta az okleveleket.

Először a Legnagyobb Alulteljesítőknek:

03

Lehet-e a halált kevésbé ijesztően ábrázolni, mint ezen a képen?

Az igazi alulteljesítő azért egyértelműen a teljes "A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét" kategória. Nem vitás ugye, hogy itt lehetne leghatásosabban sokkolni, saját magát ugyanis a legtöbb ember vidáman pusztítja, de egy apró gyerekkel csinálni ugyanezt már egészen más tészta, főleg, ha bent mozog a hasunkban. Ehhez képest mit kapunk, degenerált kisdedek helyett?

10

Egy átlagos 2D ultrahangképet:

11

Egy semleges magzatfotót:

12

és egy kicsit sem félelemkeltő újszülöttet hátulról:

Ennél ijesztőbb lett volna kirakni egy képet egy tetszés szerinti kereszténydemokrata képviselőről vagy Selmeczi Gabrielláról.

Másik kategóriánk legjobbjai a Végképp Megmagyarázhatatlan címet kapják. Hogy kik ők?

18

Egy sima vérnyomásmérés vajon kit ijeszt meg? Ennek a képnek maximum annyi lehet a hatása, hogy unatkozó, rendelőintézet-függő nyugdíjasok százezrei szoknak rá a cigizésre.

19

"Aki cigizik, az legalább el tudja valamivel ütni az időt a szar kórházakban" - üzeni a fotó, amit nyilván a dohánylobbi csempészett be a készletbe.

32

Lehet ennél bénábban illusztrálni az impotenciát?

33

IGEN lehet!!! Tessék:

38

És vajon milyen titokzatos okból akarnak ilyen szép felvételekkel elrémiszteni a dohányzástól?

Haladék januárig

Szeptemberben már csak olyan cigis dobozokat lehet gyártani, amelyeken elrettentő képek is vannak. A kereskedők annyi türelmi időt kaptak, hogy a korábbi dobozokból felhalmozott készleteket december 31-ig még forgalomba hozhatják és eladhatják. 2013. január 1-től azonban már csak ilyen képekkel ellátott dobozokat árusíthatnak a boltok. A dohánytermékek jelöléséről szóló kormányrendelet pontosan körülírja, hogy mely szöveges és képes figyelmeztetéseket lehet alkalmazni. Szigorúan meghatározzák a jelölések méretét és elhelyezését is a dobozokon. Összesen 14 szöveges felirat van, ehhez szövegenként három kép tartozik, vagyis a cigarettásdobozokon 42 kombináció lesz látható. A gyártókat arra is kötelezik, hogy a kormányrendeletben felsorolt szöveges és képes figyelmeztetéseket váltakozva alkalmazzák. Pontos nyilvántartást kell vezetni arról, hogy adott időszakonként mely egészségvédő figyelmeztetést hányszor alkalmazták.