Befolyással üzérkedésért ítéltek el egy orosházi ügyvédet

2012.09.25. 11:19

Jogerősen egy év négy hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt az orosházi ügyvédet, akit három rendbeli befolyással üzérkedésben mondott ki bűnösnek kedden. Az ügyvéd közreműködött abban, hogy egy vállalkozó nagy összegű kölcsönt kapjon. Mivel az adós a hitelt nem fizette vissza, jogvita alakult ki az ügyvéd és kölcsönadók között.

A kölcsönadók úgy látták, hogy az ügyvéd félrevezette és megkárosította őket, ezért büntetőeljárást kezdeményeztek ellene és a vállalkozó ellen is. Panaszt nyújtottak be a Békés Megyei Ügyvédi Kamaránál is. Az ügyvéd 2008 nyarán találkozókat beszélt meg a hitelezőkkel. Arra kérte őket, hogy a nyomozás megszüntetése után ellene kezdeményezett pótmagánvádas eljárásból "engedjék ki". Azt is kérte, hogy a kamaránál tett panaszukat vonják vissza.

Cserébe fölajánlotta, hogy számukra kedvező tanúvallomást tesz a vállalkozó ellen indult ügyben.  Megígérte azt is, hogy felveszi a kapcsolatot egy országgyűlési képviselővel és egy volt rendőrkapitánnyal, és így elintézi, hogy a vállalkozó ellen indított büntetőügy sikeres legyen, a kölcsönadók kára megtérüljön. Ezen felül a vádlott az egyik hitelezőnek azt is felajánlotta, hogy "eltussolja" az adóhatóság ellene indított vizsgálatát.