Braun Róbert már egy éve az MSZP tagja

2012.09.29. 15:01

Braun Róbert, Simor András jegybankelnök volt tanácsadója már egy éve a szocialista párt tagja - ezt maga az érintett mondta a Lánchíd Rádiónak. Az interjúban Braun Róbert arra a kérdésre, hogy a jegybankelnök tudott-e erről, azt válaszolta: "nem tudom, hogy tudta-e". Reméli, hogy Magyarországon olyan intézmények működnek, amikben az alaptörvény alapján mindenki szabadon csatlakozhat szervezetekhez - tette hozzá.

"A kettőnk közötti beszélgetéseket szerintem nem a Lánchíd Rádióval fogom megosztani" - válaszolta arra a kérdésre, nem érezte-e fontosnak, hogy ezt elmondja Simor Andrásnak. A volt tanácsadó hozzátette: nem szeretne azért magyarázkodni, "ami egyáltalán nem indokol semmilyen magyarázkodást".

Kedden megírtuk, hogy Braun Róbert, Medgyessy Péter volt kommunikációs vezetője és Gyurcsány Ferenc volt stratégiai főtanácsadója politikailag ismét aktív, rendszeresen találkozik Mesterházy Attila MSZP-elnökkel, akinek tanácsokat ad, és hogy valószínűleg politikusként tér vissza a közéletbe. A Magyar Nemzet csütörtöki számában arról írt, hogy az összeférhetetlenség gyanúját veti fel, hogy Braun még mindig az MNB elnökének kommunikációs tanácsadója. A lap szerint Braun belépett az MSZP III. kerületi szervezetébe. Csütörtökön Braun bejelentette, hogy felmondja  a munkaviszonyát a Magyar Nemzeti Bankban.

Braun Róbert szerint az, hogy az MSZP tagjaként a független MNB-nek dolgozott, nem jelentett összeférhetetlenséget. Azt azonban tagadta a Lánchíd Rádiónak, hogy Mesterházy Attila pártelnöknek is tanácsadója lett volna, szerinte "csak beszélgettek", például a jólét közgazdaságtanáról. Azt állította, ezek során olyan téma nem került szóba, amiről előtte a jegybank elnökével beszélt. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője pénteken bejelentette, hétfőn a parlamentben a Fidesz-frakció kérdést tesz fel Simor András jegybankelnöknek, hogy "mióta tartja az MSZP befolyása alatt a Magyar Nemzeti Bankot".

Braun 2005 áprilisában mondott le a miniszterelnöki főtanácsadói posztról, azóta az üzleti életben csinált karriert stratégia tanácsadó cégével, mely elsősorban vállalati felelősségvállalással foglalkozik. 2009-től a Magyar Nemzeti Bank elnökének, a politikai viszonyok ismeretében minden bizonnyal jövő februárban távozó Simor Andrásnak a tanácsadója. Braun MNB-s alkalmazotti státusa kizárja a politikai szerepvállalást.