Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Mégis lett Atatürk tér Kispesten

2012.09.29. 14:03

Mégis Mustafa Kemal Atatürkről neveztek el egy nemrég elkészült közparkot Kispesten szombaton. Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délelőtt az eredeti tervek szerint Kemal Atatürkről nevezték el a Fő utca Üllői úti végén található pihenőparkot. Szavai szerint az ünnepség békés volt, s bízik abban, hogy a park "leginkább a békéről, barátságról és a testvérvárosi együttműködésről fog szólni".

A polgármester szerint a képviselő-testület keddi zárt ülésén született egy olyan határozat, hogy a parkot az Isztambulban található Pendik nevű testvérvárosról nevezzék el, de a török delegáció pénteki érkezése után úgy döntött: az önkormányzati törvény adta lehetőséggel élve felfüggeszti a határozatot, és az eredeti döntés alapján tartják meg a parkavatót. Az Atatürk-elnevezésről szóló határozat mindaddig hatályos, amíg a felfüggesztett határozatról nem dönt valamilyen módon a képviselő-testület.

A park elnevezését Tarnai Richárd, Kispest fideszes országgyűlési képviselője javasolta májusban a kerületi képviselő-testületnek. Az azeri kiadatás miatt feszültté vált örmény-magyar viszony miatt azonban kifogások érték a korábbi döntést.

A baltás gyilkosságot elkövető azeri Ramil Szafarov kiadása kiélezte a magyar diplomáciai kapcsolatokat Örményországgal. A sérülékeny helyzetben különösen kellemetlen, hogy az örmények az egyik legnegatívabb történelmi figuraként tartják számon Kemal Atatürköt. A nemzeti identitás részévé vált 1915-ös népirtás egyik felelősének tartják, ezért egyes fórumokon kifejezetten vadásznak az olyan eseményekre, ahol - Törökországon kívül – emléket állítanak neki. A kerületi örmények tiltakoztak is az esemény ellen, a külügytől pedig figyelmeztették a kerület vezetését, hogy gondolják át még egyszer a névadót.

Avanesian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke az ATV-nek szeptember 20-án azt mondta: nem tartja szerencsésnek, hogy éppen most Atatürkről neveznek el egy teret Budapesten és ezt jelezte a Külügyminisztériumnak. A polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy semmilyen hivatalos kifogás nem érkezett az önkormányzathoz a tér elnevezésével kapcsolatban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?