Megszüntették a már felszámolt Emfesz ellen a felszámolást

2012.10.02. 17:18
Már nincs felszámolás alatt a cégbírósági nyilvántartás szerint az egykor szebb időket látott Emfesz, amelynek gyakorlatilag minden értékesíthető részét dobra verték, és március óta felszámolás alatt állt. A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatva a bíróság korábbi ítéletét, jogerősen kimondta, nem volt megalapozott a felszámolás kezdeményezése.

Újabb abszurd fordulat történt a néhány éve még 200 milliárdos forgalmú, de a közelmúltban tönkrement gázkereskedő cég, az Emfesz kalandos történetében.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megszüntette a cég elleni felszámolást, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

Az ügyben az a jogi csavar, hogy mire az ítélet megszületett, gyakorlatilag értékesítették az Emfesz összes komolyabb vagyontárgyát és leányvállalatát. Mint arról beszámoltunk, az Emfesz 100 százalékos tulajdonú ciprusi leányvállalatáról, a Darisimáról a felszámolás során derült ki, hogy nullára leírták, holott mintegy 62 millió dollár (mai árfolyamon majd 14 milliárd forint) tűnt el benne 2008-2009-ben.

Az Emfesz elleni felszámolást azután rendelte el a bíróság 2012 tavaszán, hogy a céget korábban egyetlen dollárért eladó ügyvezető igazgató, Góczi István elismert egy 140 milliós tartozást, amikor számos jogi fórum után véglegessé vált, hogy a céget vissza kell adnia az ukrán tulajdonosnak. Az eladás jogtalanságát kimondó ítélet ellenére a volt tulajdonos cége, a Mabofi már nem kerülhetett birtokon belül a felszámolás miatt.

A Fővárosi Ítélőtábla érvelése szerint azonban a felszámolásról döntő elsőfokú bíróságnak meg kell vizsgálnia, hogy valójában ki (volt) az Emfesz jogszerűen elismert ügyvezető igazgatója. Az ítélőtábla szerint ugyanis nem az a döntő, hogy a cégbíróságon kinek a neve szerepel a cégadatok között, hanem az, hogy a jogvitákban a perbíróság kinek a jogosultságát mondta ki. A Mabofi szerint ugyanis a felszámolás idején Knopp András volt az Emfesz ügyvezetője.

Az Emfesz leányvállalatait nem a felszámolás alatt adták el

Az Emfesz 2012 márciusában kezdődött felszámolása során a TM-Line Zrt. nem értékesítette a gázcég leányvállalatait. Cikkünkben néhány órán keresztül tévesen szerepelt, hogy a felszámoló cég adta el az Emfesz főbb vagyonelemeit, valamint, hogy a felszámolásban írták le nullára az EMFESZ 100 százalékos tulajdonú leányvállalatát, a Darisimát. A valóság az, hogy három leányvállalat értékesítése már a felszámolás kezdete előtt lezajlott.