Pertársaságot alapítanak a szerencsejáték-szövetség tagjai

2012.10.02. 19:25 Módosítva: 2012.10.02. 20:04

Pertársaságot alapítanak a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) tagjai - írta Schreiber István, a szervezet elnöke közleményében. Az elnök annak kapcsán közölte ezt, hogy a parlament keddi döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben.

A nyerőgépiparág összes szereplője pertársaságot fog alapítani, hogy megpróbálják érvényesíteni jogaikat - közölte Schreiber István. "Minden szintre el fogunk menni, ahol ezt a jogállam keretein belül megtehetjük, ha kell, az utolsó állomás Brüsszel és Strasbourg" - tudatta az elnök.

A közlemény szerint a parlamenti döntéssel az ágazat tagjai hatalmas károkat szenvedtek, több tízezer ember kerül utcára, több milliárd forint értékű eszközt, ingatlant veszítettek, több ezer vendéglátóhely fog bezárni.

Több milliárd forintos befektetések, beszállítói megrendelések lettek semmivé - olvasható a közleményben. Schreiber István kiemelte, hogy a vállalkozások közösen vizsgálják jogos kárigényük bejelentésének és megtérítésének lehetőségét.

Az E-Casino Szakmai szövetség nyílt levelet írt Áder János köztársasági elnöknek, melyben kifejtik, hogy a döntéssel az Országgyűlés az 1991. augusztus 16. óta, azaz a szerencsejáték-törvény hatályba lépése óta pénznyerő automatát üzemben tartó játéktermek, elektronikus kaszinók jogszerű működtetési lehetősége egy tollvonással, egy nap alatt megszünt. Véleményük szerint ez nem áll össszhangban az Alaptörvény azon rendelkezésével, mely szerint a jogbiztonságra tekintettel a törvény címzettjeinek elegendő időt kell biztosítani a törvény végrehajtására való felkészülésre, illetve az azonnali hatályú jogelvonás szintén sérti a jogbiztonság elvét.

"Ez utóbbi kijelentés különösen igaz annak a fényében, hogy az Országgyűlés a 2011. évi CLVI tv. rendelkezéseivel  - amely kevesebb, mint egy éve, 2011. november 30.-án lépett hatályba – a pénznyerő automaták játéktermekben (elektronikus kaszinókban) való működtetését szerver alapú működéssé alakította, amelyre a piac szereplői – jelentős beruházásokat eszközölve - a felkészülést megkezdték, legitim elvárásként kezelve azt, hogy a kevesebb, mint egy éve bevezetett új rendszer 2012. negyedik negyedévében a gyakorlatban is megkezdheti a működését."

Megemlítik, hogy "az Alaptörvény Szabadság és Felelősség részének XIII. cikke szerint mindenkinek joga van a tulajdonhoz; illetve, tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben meghatározott esetekben, teljes, feltétlen és azonnal kártérítés mellett lehet. Ilyen kártalanításra azonban a korábban játéktermet üzemeltetők az elfogadott törvényjavaslat szerint nem tarthatnak igényt, így tulajdonuk korlátozása aránytalan módon történt. Ezért álláspontunk szerint az elfogadott törvényjavaslat az Alaptörvény pontjába is ütközik."

A szövetség bízik abban, hogy a köztársasági elnök nem engedi meg, hogy a törvénymódosítás előzetes Alkotmánybírósági normakontroll nélkül lépjen hatályba. "Álláspontunk szerint Önnek ezen jogával élnie kell azért, hogy ne lehessen párhuzamokat keresni az 1948. március 25.-i jogfosztás (és az azt követő 1948. évi XXV. tv. végrehajtása), illetve a jelen törvény elfogadása és végrehajtása között. Véleményünk szerint önmagában  már ezen oknak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy Ön alkotmányossági kontrollt kérjen az elfogadott jogszabállyal kapcsolatosan."