Jogszerű volt a Nekota vízleeresztése

2012.10.03. 21:01

Jogszerű volt a Kaposvári Törvényszék közigazgatási perben megszületett jogerős ítélete szerint a balaton-nagybereki védett lápos terület, a Nekota tavaly májusi vízleeresztése, ami miatt Budai Gyula még elszámoltatási kormánybiztosként tett feljelentést hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt.

A pert a dél-balatoni Nagyberek különösen védett részén vízkormányzást végző Balaton-Nagyberek Vízitársulata indította a vízjogi engedélyt kiadó Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség ellen, vitatva az új vízjogi engedély jogszerűségét. Ez ugyanis természetvédelmi érdekekre hivatkozva két méterrel megemelte a korábbi, több évtizedes gyakorlaton alapuló vízszintet anélkül, hogy tisztázta volna, kinek kell állnia az emiatt szükséges, akár több milliárd forintos vízügyi beruházások költségeit.

A per egyik kulcskérdése volt, hogy jogszerűnek mondható-e a korábbi vízeresztés, mert az új vízjogi engedély a vélelmezett természetkárosítás okán kötelezte a vízjogi társulatot a megváltozott vízszinthez szükséges beruházások megterveztetésére. A bíró az ítéletében a vízjogi engedély erre vonatkozó pontját megsemmisítette, és ebben a tekintetben új eljárás lefolytatására kötelezte az érintett hatóságot. Az ítélet indoklásában kitért arra is, hogy az ügyben indított rendőrségi nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosként tavaly ősszel tájékoztatta az MTI-t arról, hogy feljelentést tett hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a nagybereki madárrezervátum ügyében. A Nagyberek részét képező, különösen védett Nekotán a tavaly tavaszi esőzéseket követően eresztették le a vizet, amivel a természetvédők szerint mintegy 200 millió forintos természetkárosítást követtek el.

Az ügy kipattanásakor azonnal visszavonták a terület vízkormányzását végző vízitársulat vízjogi engedélyét (a társulatban a legnagyobb területtel az az állami földeket bérlő, német érdekeltségű Hubertus Bt. képviselteti magát, amelynek hosszú távú földhasználati jogát egy másik perben vitatja a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet). Az ideiglenesen, decemberig kiadott új vízjogi engedély szerint már a korábbi évtizedek gyakorlatánál 2 méterrel magasabb vízszint elérése után engedhetik csak le a Nekota vizét a Balatonba, ezzel egy tavat alakítva ki a korábban hol vizes-lápos, hol kiszáradó területen.

Varnyú Viktor, a vízitársulat jogi képviselője ezzel kapcsolatban jelezte, a vízitársulat fenyegetettséget érez amiatt, hogy Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár nyilvánosan közölte, azzal kívánja a vízszintemeléshez szükséges beruházásokat megvalósíttatni, aki érintett a természetkárosítást okozó vízeresztésben. Márpedig a víztársulat nem rendelkezik a vízszintemeléshez szükséges beruházások megvalósításához forrásokkal.