Kirakhatják a Tavaszmező utcából a Roma Parlamentet

2012.10.09. 19:24
Szerdán dönt a józsefvárosi városgazdálkodási bizottság arról, engedélyezi-e vagy sem, hogy újból bérbe vehesse a Roma Parlament az általa közel húsz éve használt Tavaszmező utcai irodát. A Roma Parlamentnek jelenleg ugyan nincs tartozása, de a józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint korábban többször is elmaradt a fizetéssel, ami miatt per is kezdődött. A Fővárosi Cigány Önkormányzat a Roma Parlament védelmében tüntetéseket helyezett kilátásba.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke, Makai István kedd délután közleményt adott ki arról, hogy a józsefvárosi önkormányzat szerdán fel akarja bontani a bérleti szerződést a Tavaszmező utcában működő nagy múltú, rendszerváltó roma szervezettel, a Roma Parlamenttel. A közlemény szerint megdöbbenéssel értesültek erről, nem értik a szerződés felbontására irányuló előterjesztést, és méltatlannak tartják a kerület vezetésének hozzáállását.

„Nem hisszük, hogy a józsefvárosi önkormányzat és annak vezetése ilyen módszerekkel képzeli el a hazai és a fővárosi cigányság integrációját és polgárosodását” – írta Makai. Az FCÖ felszólította a képviselő-testületet, hogy vegye le napirendjéről az FCÖ által megalapozatlannak, jogszerűtlennek nevezett előterjesztést. Figyelmeztettek arra, hogy ha ez nem így lesz, akkor az FCÖ „kész demonstrációra hívni” a fővárosi civil szervezeteket.

A nol.hu szerint az FCÖ tiltakozásának előzménye, hogy nyílt levelet írt az ügyben Kocsis Máté józsefvárosi polgármesternek és Soós Györgynek, a városgazdálkodási bizottság elnökének Setét Jenő, az Ide tartozunk! – Roma Közösségi Hálózat vezetője. A cikk idézi Setét Jenő levelét, amely szerint a Roma Parlament irodabérleti szerződését annak ellenére nem hosszabbították meg, hogy nem áll fenn erre okot adó hátralékuk.

A józsefvárosi önkormányzat sajtóirodájától úgy tudjuk: október 9-én valóban nem állt fenn tartozás a Tavaszmező utcai helyiségre, a Roma Parlament ugyanis egy nappal korábban, október 8-án utalta át a hátralékát a józsefvárosi vagyongazdálkodási cég, a Kisfalu Kft. számlájára. A szeptember 30-ig felhalmozott hátralék az önkormányzat tájékoztatása szerint háromhavi tartozásnak felelt meg, összesen 55 483 forint bruttó bérleti díj, plusz közüzemi díj és 2312 forint késedelmi kamat volt.

Az önkormányzati sajtóiroda az előzményekről közölte: a Roma Parlament eredetileg 1993-ban kötött ideiglenes használati szerződést a Tavaszmező utca 6. szám alatti, 214 négyzetméteres alapterületű helyiségre, iroda céljára. 2009-ben a Kisfalu Kft. felmondta a szerződést, mert úgy volt, hogy az épületet másképp fogják hasznosítani. Mivel a hasznosítás módja mégsem változott meg, visszavonták a bérleti szerződés felmondását, és a Kisfalu Kft. 2009. szeptember 15-én új bérleti szerződést kötött a Roma Parlamenttel.

Ezt a szerződést már 2011. szeptember 30-án felmondták díjtartozás miatt. A behajtásra és a helyiség kiürítésére jogi eljárás indult 2011 végén. A Roma Parlament az idei év elején visszafizette a tartozását, és kérelmet nyújtott be új bérleti szerződés létrehozására. A per emiatt leállt egy időre, de mivel a volt bérlő megint elkezdett nem fizetni, és újra hátralékot halmozott fel a használati díjból, a Kisfalu Kft. kérte a per folytatását augusztusban, ismertette a történteket az önkormányzati sajtóiroda.

Az önkormányzat szerint hiába nincs most tartozása a Roma Parlamentnek, a bérleti jogviszony a régi bérleti szerződésben foglalt feltélekkel nem állítható helyre, mert időközben változtak a jogszabályok. Egy 2012 júliusi képviselő-testületi határozat rendelkezik a civil szervezetek kedvezményes bérlési lehetőségéről, és eszerint új bérbeadás esetén az alap bérleti díj éves mértéke a helyiség ÁFA nélkül beköltözhető forgalmi értékének 6 százaléka.

A kerületi humánszolgáltatási bizottság már múlt héten határozatot hozott arról, hogy nem javasolják a Tavaszmező utcai helyiség kedvezményes bérbeadását a Roma Parlament részére. Szerdán a kerület városgazdálkodási és pénzügyi bizottsága tárgyalja majd a Tavaszmező utcai helyiség ügyét. Az önkormányzati tájékoztatás szerint a humánszolgáltatási bizottság javaslatát figyelembe véve fogja eldönteni, engedélyezi-e vagy sem a helyiség újbóli bérbeadását a Roma Parlamentnek.