Pályázat után lehet újra bérlő a Roma Parlament

2012.10.10. 16:04

A józsefvárosi városgazdálkodási és pénzügyi bizottság szerdai ülésén végül mégsem hozott döntést arról, engedélyezi-e  a Roma Parlamentnek, hogy újból bérbe vehesse az általa közel húsz éve használt Tavaszmező utcai helyiséget.

Ahogy azt kedden megírtuk, az Ide tartozunk! – Roma Közösségi Hálózat és a Fővárosi Cigány Önkormányzat is tiltakozott az ellen, hogy a Roma Parlamentet kirakják a Tavaszmező utca 6. szám alatti ingatlanból. A Roma Parlament bérleti szerződése az önkormányzat tájékoztatása szerint már 2011-ben megszűnt, a szervezet díjtartozások miatt jogvitában állt a józsefvárosi vagyongazdálkodási céggel, a Kisfalu Kft-vel. Bár a Roma Parlament október 8-án megfizette a hátralékát, arra lehetett számítani, hogy a bizottság szerdán nem fogja engedélyezni az újbóli bérbeadást a régi feltételekkel.

A bizottság azonban úgy döntött, hogy nem dönt, hanem helyette egyelőre felkéri a Kisfalu Kft.-t, hogy végezze el az ingatlan értékbecslését, közölte az Index érdeklődésére szerdán az önkormányzat sajtóirodája. Ennek azért van jelentősége, mert ha az ingatlan értéke meghaladja a 25 millió forintot, akkor a bérbeadásról csak pályázat útján lehet dönteni.

Erre nagy az esély, mert egy 214 négyzetméteres alapterületű helyiségről van szó, a Tavaszmező pedig egy felújított sétálóutca. Mivel a Roma Parlament hétfőn rendezte a hátralékát, részt tud venni a pályázaton, ha az ingatlan többet ér 25 milliónál, és így lesz pályázat. Ezen a módon lenne rá lehetősége, hogy bérlő maradjon, magyarázta a sajtóiroda. Ugyanakkor megjegyezték: az önkormányzat ragaszkodik az egyenlő bánásmód elvéhez, mindenki egyenlő eséllyel indul egy esetleges pályázaton.

A Magyarországi Roma Parlamentet 1990-ben alapították civil cigány szervezetek, a cigányság első, nem állami szervezésű csúcsszervezeteként, idézi fel a kezdeteket a Roma Parlament honlapján olvasható bemutatkozás. A keddi tiltakozó FCÖ-közlemény szerint a Roma Parlament az elmúlt évtizedekben kiemelkedő munkát végzett a romák társadalmi felzárkóztatása és integrációja érdekében, kulturális tevékenysége pedig „felbecsülhetetlen értékű és példamutató” a hazai cigányság számára. A szervezet egyebek mellett érdekképviseleti tevékenységet folytatott, jogvédő irodát működtetett és művészeti-közéleti programokat szervezett. A honlapja alapján a Roma Parlament az utolsó bő egy évben nem volt igazán aktív, a honlapon közzétett utolsó hír (egy konferencia meghívója) márciusi, azelőtt pedig 2011 májusában jelent meg utoljára újdonság.