Még mindig nem bejegyzett párt a 4K!

2012.10.13. 17:01 Módosítva: 2012.10.13. 17:53
De azt remélik, hogy még az idén az lesz. Több mint 600 aktív tagjuk van, de tagdíjat még nem szedhetnek. Ott lesznek az Egymillióan a magyar sajtószabadságért október 23-ai tüntetésén, és kíváncsiak arra, hogy mit fog mondani Bajnai Gordon, de remélik, hogy a tüntetés nem róla fog szólni. Istvánffy András elnök és Csonka Balázs alelnök beszélt a párt céljairól és felsorolták a most felállt 14 munkacsoportjukat a Rohamban.

Istvánffy András azzal kezdte, hogy szombaton a szociáldemokrata párt elkezdi a felkészülést a 2014-es választásra. Elmondta, hogy ugyan már fél év telt el a párt áprilisi alakuló kongresszusa óta, a bíróság még mindig nem jegyezte be a pártot, de remélik, hogy ez még az idén meg fog történni.

Istvánffy szerint a bíróság a rendelkezésére álló időt kihasználva húzza az időt, például azzal, hogy először azt mondták a szervezetnek, hogy nem kell vagyonmérleget készíteniük – ahogy azt egy új törvény előírja –, de végül mégis kérték tőlük. „Úgy tűnik, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nem nézik jó szemmel a pártalakítást” – mondta Istvánffy András. Amíg a párt nincs bejegyezve, addig nem tudnak formálisan beléptetni tagokat, és tagdíjat sem tudnak szedni, pedig 783 ember regisztrált a pártba, közülük 618 aktív.

A 4K! magát korábban „szabad, közösségi és patrióta Y generációs mozgalomként” definiálta. 2007 óta több tucat közösségi akciót és flashmobot szervezett a városi közterek visszafoglalására. A mozgalom a tavalyi október 23-ai Nem tetszik a rendszer című tüntetés után hirdette meg, hogy egy baloldali patrióta pártot alakít, mert „a jelenlegi politikai helyzetben, ahol az Orbán-rendszer munkavállaló- és szegényellenes politikájára a korábbi baloldal szétesése miatt nem érkezik hatásos válasz, a 2011 elején elindult tiltakozó civil mozgalmak logikus továbblépése egy új baloldali párt megszervezése kell, hogy legyen”.

A 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom szövetségesének a Szolidaritást, a Millát és az LMP-t tartja. A párt célja az Orbán-rendszer leváltása az illegitim alaptörvénnyel együtt, úgy, hogy a kormányváltás után ne a 2010 előtt rendszer térjen vissza – mondta Istvánffy. A 4K! az LMP-vel közösen fogja bemutatni a Köztársasági Minimum programot, amivel a részvételi demokráciát szeretnék erősíteni az elit uralmával szemben.

Csonka Balázs alelnök a mostani rendszert egy Monty Python-filmhez hasonlította, azzal a különbséggel, hogy ez még csak nem is vicces, aztán felsorolta a párt most felálló 14 munkacsoportját.

A 4K! munkacsoportjai

  1. alkotmány, jogalkotás, közigazgatás
  2. rendészet, belügyek, önkormányzatok
  3. külügyek, európai ügyek
  4. honvédelem, katonai kapcsolatok, NATO
  5. oktatás, kultúra, művelődés
  6. egészségügy
  7. munkaügy, munkaügyi kapcsolatok
  8. pénz-, adó- és vámügyek
  9. gazdaság, ipar, kereskedelem
  10. mezőgazdaság
  11. infrastruktúra, közlekedés, energetika, informatika
  12. kisebbségi ügyek
  13. szociális ügyek
  14. média

Az Index kérdésére Istvánffy elmondta, hogy a párt ott lesz a Milla október 23-ai tüntetésén. Bajnai Gordon visszatéréséről azt mondta, hogy kíváncsi arra, hogy ez hogy fog elsülni, de a 4K! reméli, hogy a tüntetés – amire az LMP nem megy el – nem Bajnairól fog szólni. Tamás Gáspár Miklóssal például nagyon szimpatizálnak.