Tovább tárgyalnak a tanárok, de nő a feszültség

2012.10.17. 17:39 Módosítva: 2012.10.17. 17:42

Egyedül abban tudtak megegyezni szerdai tárgyalásukon az oktatásban érdekelt szakszervezetek és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, hogy november 9-én folytatják az egyeztetést. "Biztosítottam a szakszervezeteket arról, hogy a kormány továbbra is eltökélt abban, hogy elő tudja teremteni a jövő szeptemberi pedagógus-béremelés forrását" - mondta a tárgyalások után Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár közölte: a kormánnyal egyetértésben úgy látja, hogy 2013-ban nem az EU vagy az IMF számításai igazolódnak be, és az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi a tanári fizetések jövő szeptemberi megemelését. Hoffmann kitért arra is, hogy a tanárokkal szemben magasabb szakmai követelményeket támasztó pedagógus-életpályamodellt és a fizetésemelést  csak együtt lehet bevezetni, és tudomása szerint ez a kormány álláspontja is.

Az államtitkár azután ült tárgyalóasztalhoz öt oktatásban érdekelt szakszervezettel, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-én bejelentette: a kormány a jövő évi hiánycél elérése érdekében, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program egyik elemeként jövő szeptemberről 2014 januárjára halasztja a pedagógusok bérének emelését. A Pedagógusok Szakszervezete ezután jelentette be, hogy sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezik, amelyhez csatlakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

Hoffmann szerint a szerdai egyeztetésen a szakszervezetek abban sem tudtak egyetértésre jutni egymással, hogy melyik témát tartják fontosabbnak: a fizetésemelést vagy a közoktatás átalakításával kapcsolatos kérdéseket. Utóbbival kapcsolatban az államtitkár azt hangsúlyozta: számára az a fontos, hogy az átalakulás az iskolai élet nyugalmát ne zavarja meg. Ismét elmondta: az iskolák állami fenntartásba vétele miatt nem lesznek tervezett elbocsátások, de ahol kevés a gyerek, ott szükség lesz iskolák összevonására és álláshelyek megszüntetésére. Ez azonban az oktatási államtitkár szavai szerint az ezres, sőt a százas nagyságrendet sem éri majd el.

"Szeretnénk megérteni a társadalommal, hogy ha a tanárok sztrájkolni fognak, akkor ezt nem a fizetésemelésükért teszik" - mondta az egyeztetés után a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője. Galló Istvánné szerint Hoffmann Rózsa nem is tud garanciát adni a jövő szeptemberi béremelésre, hiszen senki nem tudhatja, hogyan alakul az ország gazdasági helyzete.

A szakszervezeti vezető szerint továbbra is kérdés, hogy ha a béreket nem emelik, bevezetik-e az új munkaszervezési formákat, ezek ugyanis jelentősen növelik a tanárok munkaterheit és óraszámát.  A pedagógusok így sokkal több munkáért kapnak majd ugyanannyi fizetést.

Nagy probléma, hogy az iskolákban teljes a bizonytalanság az állami fenntartásba vétel miatt is. A tankerületek vezetői dönthetnek majd iskolák összevonásáról, álláshelyek szűnnek meg. Ez nemcsak a tanárokat, de a diákokat és a szülőket is húsbavágóan érinti majd, mert egy idő után nem abban az iskolába fognak járni, ahová eddig, hívta fel a figyelmet Gallóné.

A szakszervezet ezért szeretné elérni azt, hogy az iskolák államosítását és a köznevelési törvény hatályba léptetését halasszák el, és tárgyalják végig a vitatott pontokat. A bérek emeléséről Galló Istvánné azt mondta: a döntő ebben a kérdésben nem a november 9-i újabb tárgyalási forduló lesz, hanem az Országos Közszolgáltatási Érdekegyeztető Tanács pénteki ülése. Itt a szakszervezetek már 2013 januárjától szeretnének a közszféra egészére vonatkozó 20 százalékos illetményemelést elérni.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a tárgyalás után azt mondta: a pénteki OKÉT ülés után egyeztetnek a többi szakszervezettel, hogy sztrájkba lépnek-e.