Megérkezett a tetanuszvakcina-szállítmány

2012.10.19. 16:04

Pénteken több hónapra elegendő Tetanol Pur vakcina érkezett az országba, így tartósan megoldódott az elmúlt héten kialakult vakcinahiány - közölte Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet-Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI). A gyors elosztás érdekében a gyógyszer-nagykereskedők vállalták a termék pénteki kiszállítását a budapesti kórházakba, és szombaton eljuttatják a megyeszékhelyeken működő kórházakba is.

Az egyéb kórházak, rendelőintézetek és gyógyszertárak szombat délelőtt bejelentkezhetnek a Hungaropharma Gyógyszer-kereskedelmi Zrt. legközelebbi telephelyére, és előre egyeztetett időpontban vehetik át a szükséges mennyiségű készítményt. A Phoenix Pharma Gyógyszer-nagykereskedelmi Zrt. vállalja, hogy azoknak a gyógyszertáraknak, amelyeknek szombati gyógyszerszállítást egyébként is biztosít, a pénteken feladott megrendeléseket szombaton teljesíti.

A Novartis Vaccines and Diagnostics GmbH szeptember 12-én jelentett átmeneti termékhiányt a készítményre, eredetileg kéthetes időtartamra. Ezt azonban azóta további két-két héttel már kétszer is meghosszabbították, legutóbb október 11-én. A mostani szállítmány az oltóanyag elmúlt héten fennálló hiányának tartós megoldását jelenti.

A Népszabadság szerdai számában írt cikke arról számolt be, hogy országszerte hiánycikk a tetanusz elleni oltóanyag, amelyet valamennyi szúrt, harapott, lőtt sérülés esetén kötelező adni a sérülteknek. A lap arra is emlékeztetett, hogy tavaly ősszel is voltak gondok az ellátással. A szer életmentő gyógyszernek számít, egy nagyobb kórház sürgősségi ügyeletén naponta 40-50 ampullát is elhasználnak.  • Tippek
  • Árfolyam