Veszélyes készítményeket talált az ÁNTSZ

2012.11.03. 09:32

Nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak bizonyos, az Egyesült Államokban gyártott, sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek. A készítmények forgalmazását az egészségügyi hatóság megtiltotta, ezzel együtt pedig ellenőrzési akciót is indított.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztásokról értesítette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalát (ÁNTSZ-OTH-t) az elmúlt hónapokban több alkalommal is. A riasztások szerint egyes sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az ún. DMAA (1,3 dimethylamylamine) az amfetaminhoz hasonló, koffeinnel párosulva az emberi egészséget súlyosan veszélyezteti. Az ÁNTSZ felkérésére a népegészségügyi szakigazgatási szervek szeptemberben ellenőrzést tartottak. Ennek során közel 700 vállalkozást kerestek fel a riasztásokban szereplő készítmények esetleges forgalmazását vizsgálva. A termékek közül néhány Magyarországon is forgalomba került, de a készítmények forgalmazásában érintett vállalkozások többsége önkéntesen kivonta azokat a piacról.

Az ÁNTSZ felhívta a lakosság figyelmét, hogy a különleges táplálkozási célú élelmiszerek gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak. A riasztásban szereplő termékek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Ha DMAA-t tartalmazó készítmény forgalmazásával találkoznak, azt jelezzék a fővárosi/megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek. Ilyen készítmény például a Noxpump, a Jack3D, a Rush vagy a Spirodex.

Az NSZSZ-nél folyamatosan figyelemmel kísérik a forgalomba kerülő étrend-kiegészítő készítményeket, illetve különleges táplálkozási célú élelmiszereket. Az étrend-kiegészítők esetében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapjáról is tájékozódni lehet.