Nem nyílhat meg a főváros hajléktalanszállója

2012.11.06. 12:53
Egy hónapja a főpolgármester és a belügyi államtitkár jelenlétében adták át ünnepélyesen az egykori Szabolcs utcai kórház területén létesített vadonatúj hajléktalangondozó központot. A 345 millió forintból kialakított, belgyógyászati részleggel rendelkező létesítmény azóta üresen áll, mert nem kapta meg XIII. kerülettől a működési engedélyt. A kerület már a tavasszal jelezte, eddig is a fővárosi átlag felett vették ki részüket a hajléktalangondozásból, aránytalan terhet róna a környék lakosságára egy újabb 250 fős szálló.

Tarlós István az október elején tartott megnyitón európai szinten is kivételes teljesítményként méltatta a Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ létrehozását. A főpolgármester október 5-én adta át hivatalosan az egykori kórház felújított épületét, amelyben a főváros és kormány 345 millió forintos támogatásából 250 férőhelyes szállót alakítottak ki.

A közel 4000 négyzetméteres intézmény különlegessége, amire főpolgármester is célzott, hogy a régi egészségügyi ingatlanban 50 ágyas krónikus belgyógyászati osztályt, 23 ágyas ápolási osztályt, 20 ágyas úgynevezett lábadozót, és éjjel-nappal működő orvosi centrumot is létrehoztak.

A megnyitón Kontrát Károly, a BM államtitkára kiváló együttműködésről beszélt, és azt hangoztatta, hogy az új helyen „biztonságot, törvényességet és élhető körülményeket” teremtettek a hajléktalanoknak számára.

Hiába tartottak azonban ünnepélyes szalagátvágást, a több funkciós hajléktalanszálló nyitása azóta is késik, és a helyzet - a jelek szerint - belelátható időn belül nem fog megváltozni.

A területileg illetékes XIII. kerületi önkormányzat jegyzője ugyanis szabálytalannak találta az épület kialakítását, ezért megtagadta a működési engedély kiadását. A jegyző szakhatósági állásfoglalása szerint az átmeneti szállóként szolgáló, és az ettől elkülönített, egészségügyi célú egységek egyidejű használata külön-külön nem biztosítható, a 150 férőhelyes szálláshelyet az odaérkező hajléktalanok nem tudják úgy igénybe venni, hogy közben nem zavarják a többi helyiségben folyó orvosi ellátást.

A szakhatósági döntéshez – a kerület állítása szerint - nincs köze annak, hogy az önkormányzat már a tervezési időszakban jelezte, nem támogatja, hogy a területén újabb hajléktalanszállót létesítsen az önkormányzat.

Az Index információi szerint Tóth József polgármester az év elején levet írt a szociális ügyekért felelős NEFMI időközben leváltott vezetőjének, Réthelyi Miklós miniszternek. A polgármester ebben elismerte, hogy Budapesten „a hajléktalanság súlyos társadalmi probléma, melynek megoldása kiemelten a Fővárosi Önkormányzat feladata”, de hozzátette azt is: álláspontja szerint a XIII. kerület ezen a téren már eddig is a fővárosi átlagot messze meghaladó mértékű szolgáltatást biztosított.

A Szabolcs utcában működik egy 150 fős melegedő, a kerület pedig városfejlesztési stratégiájában a Hősök terétől csak néhány száz méterre található területet fejleszteni, nem pedig lezülleszteni kívánja – írt az MSZP-s polgármester, aki arra kérte a minisztert vizsgálják felül a hajléktalanprogramban a tervezett intézmény helyének kijelölését.  • Tippek
  • Biztosítás