Egy tanyasi beszélgetés miatt jelentették fel Szegedi Csanádot

2012.11.08. 16:09 Módosítva: 2012.11.08. 16:14

A Lenhardt Balázs által indított blogon szerdán közzétették a Polt Péter legfőbb ügyészhez címzett feljelentést Szegedi Csanád, volt jobbikos európai parlamenti képviselő ellen. A feljelentést a Jobbik frakcióból most kilépett Lenhardt Balázs, és a frakcióban maradó Kulcsár Gergely képviselő írta.

A két képviselő arra a Jövőnk című hungarista portál által kiszivárogtatott hangfelvételre alapozza a feljelentést, amely idén nyáron tulajdonképpen Szegedi kilépéséhez vezetett a Jobbikból. Szegedi csak 2012 júniusában ismerte el, hogy anyai ágon zsidó felmenői vannak, és azt állította, hogy erről 2011 decemberéig nem is tudott. A hangfelvétel szerint azonban már 2010-ben is tudomása lehetett erről. A párt hivatalos álláspontja szerint Szegedinek nem eltitkolt zsidó származása miatt kellett mennie, hanem azért, mert a hangfelvétel szerint egy embernek uniós forrásokat ígért, ha nem hozza nyilvánosságra a származásáról szóló információkat. Szegedi így idén nyáron minden párttisztségéről lemondott, a Jobbikból is kilépett, de EP-képviselői mandátumát megtartotta.

A hangfelvétel 2010-ben készült Ambrus Zoltán alsóvadászi tanyáján. Ambrus nem ismeretlen a rendőrség előtt. A tanyáján 2009-ben gépkarabélyokat, lángszórót, haditechnikai eszközöket és lőszereket találtak, amikor a romák elleni sorozatgyilkosságok után nyomoztak. Az ott talált fegyverek nem voltak összefüggésben a romák elleni gyilkosságokkal, de Ambrus hat hónapig volt előzetesben.

A találkozóról Szegedi Csanád később azt írta: "2010 nyarán egy Ambrus Zoltán nevezetű, többszörösen büntetett előéletű és többszörösen vádalkugyanúsan szabadult és ebből kifolyólag joggal feltételezhető módon beszervezett titkosszolgálati ügynök aktivizálta magát a borsodi Jobbik szétverése érdekében. Megpróbálta a saját embereit megyei pozíciókba juttatni, de mivel én ezt megakadályoztam, mindenféle rágalmakat kezdett el rólam terjeszteni. (...) Azért kerestem fel, hogy utánajárjak, ki ez az ember valójában."

A felvételen Ambrus Zoltán azzal szembesíti Szegedi Csanádot, hogy utánanéztek a családfájának, amely szerint egyértelmű zsidó származása. Ambrus azt is elmondja, hogy elsőként Szegedi Csanád bátyja tűnt fel nekik, hogy "ott vannak bizonyos faji jellegek". Szegedi Csanád a felvétel szerint akkor nem volt tisztában zsidó származásával, de Ambrus azt mondja neki: mindenről papírjuk van, megvannak a születési anyakönyvi kivonatok és a nagyanyja auschwitzi tetoválásának száma is, majd hozzáteszi, "ez a hajó már elment".

A feljelentés szerint Szegedi Csanád ezután ajánlja fel Ambrus Zoltánnak, hogy uniós támogatást tudna szerezni neki, hogy letisztázzák ezt a helyzetet. Szegedi arra utal, hogy pénzt tudna adni például újság kiadására. Megemlíti azt is, hogy az Európai Parlamenti képviselőknek van pénzügyi kerete itthoni asszisztensek foglalkoztatására. "Senki nem foglalkozik azzal, hogy az itthoni asszisztensek mit csinálnak vagy mit nem csinálnak", de ha a pénzt nem költik el, akkor visszaveszik. Szegedi ezért felajánlja, hogy teljesen hivatalos, bejelentett főállást tudna biztosítani Ambrusnak és társának, akik közbevetik, hogy ők amúgy őstermelők.

A feljelentés szerint Szegedi Csanád a zsidó származásáról szóló információk elhallgatásáért cserébe ajánlja fel az EU-s támogatást Ambrusnak. Lenhardt Balázs és Kulcsár Gergely szerint ez a beszélgetés az EU pénzeszközeivel való visszaélést valószínűsíti, és megalapozza a befolyással üzérkedés és a hivatali visszaélés gyanúját.

Szegedi Csanád a hangfelvételről már idén júniusban részletesen kifejtette álláspontját. Mint írta: csúsztatás, hogy le akarta volna fizetni Ambrust. A felvételen Szegedi szerint nem hallatszik olyan, hogy az EU-s pénzekért cserébe bármilyen előnyt biztosítana. "Egyszerűen arról érdeklődtem, hogy mi az, amivel foglalkoznak megélhetésszerűen, és mivel akkor éppen volt egy nyerésre álló EU-s pályázata Ambrusnak, arról is beszéltünk. Azt próbáltam feltérképezni, hogy milyen anyagi háttér áll a rendelkezésükre a szervezkedéshez, arra voltam kíváncsi, hogy ráharap-e egy ilyen meglebegtetett támogatási lehetőségre."

Szegedi azt állította: ha a láthatóan nem túl jó anyagi helyzetben lévő, baromfit tartó őstermelőnek "nem csillan fel a szeme egy ilyen belebegtetett támogatási lehetőség miatt, akkor valahonnan fizetik őket, hogy bomlasszák a Jobbikot, vagy nem teheti meg, hogy elfogadjon semmilyen felajánlást. Mindkét esetben megerősíti azt a feltételezésemet, hogy nem tiszta a háttere".

Szegedi szerint a hangfelvétel manipulált lehet. Az EP képviselő nem emlékezett tisztán a beszélgetés minden részletére, de nem tartotta kizártnak, hogy előbb beszélt az uniós támogatások lehetőségéről, majd csak azután került szóba zsidó származása. Szegedi szerint tehát Ambrusék felcserélhették a hanganyag megvágásánál a sorrendet, és két szorosan össze nem tartozó témát kötöttek össze.