2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Eltolják a polgármesteri összeférhetetlenséget

2012.11.08. 13:38
Az eredeti tervekkel szemben az új Országgyűlés megalakulásakor mégsem lépnének életbe a képviselői összeférhetetlenségre vonatkozó szigorúbb szabályok, ha elfogadják a Fidesz fontosabb kerületi polgármestereinek ötletét, hogy 2014-ben még beleszólhassanak az önkormányzati választásokba is. Közben továbbra sem dőlt el, hogyan alakítsák át a főpolgármester-választásra vonatkozó szabályokat. Akár az is elképzelhető, hogy főpolgármester helyett a kerületi polgármesterek tanácsa irányítaná a fővárost. Tarlós "azonos komolyságú" javaslata szerint az országot meg a megyei jogú városok tanácsának kellene irányítania.

Ha  Fidesz vezetése elfogadja a fővárosi kerületek polgármestereinek ötletét, akkor a 2014-es országgyűlési választás után még egy fél évig nem kellene lemondaniuk a polgármesteri tisztségükről azoknak a politikusoknak, akiket a következő ciklusra újraválasztanak képviselőnek. Az Index információi szerint a budapesti önkormányzati vezetők szerdai találkozóján fogalmazódott meg, hogy módosítani kellene a néhány hónapja elfogadott szabályozást.

15-20 politikus miatt

Az áprilisban megszavazott országgyűlési törvény ugyanis a 2014-től megalakuló kétszázfős parlament tagjaira a korábbiaknál jóval erősebb összeférhetetlenségi szabályokat ír elő. Eszerint képviselő nem lehet majd tagja sem a helyi, sem a megyei önkormányzati testületeknek, és nem lehet polgármester vagy főpolgármester sem. A tiltás az új összetételű parlament alakuló ülésének napján lép hatályba, és a leendő képviselőknek 30 napot hagy az összeférhetetlenségek felszámolására.

A Fideszben azonban 15-20 olyan képviselői is lehet, akiknek a törvény miatt a következő önkormányzati választások előtt 4-5 hónappal le kéne mondania önkormányzati posztjáról. Ez - amellett, hogy vezető nélkül maradnának kerületek vagy települések - az érintett politikusok számára azért okozna problémát, mert így sem a kampányra, sem az utódlás kérdésére nem lenne formális befolyásuk.

Az önkormányzati rendszer átalakítása során nemcsak az összeférhetetlenség kérdése, hanem a főpolgármester választásra vonatkozó szabályok is folyamatosan szóba kerülnek a fővárosi kormánypárti képviselők között. Információink szerint egyebek mellett olyan lehetőség is felmerült, hogy a jövőben nem főpolgármester irányítaná Budapestet, hanem a kerületi polgármesterekből álló elektori tanács. Úgy tudjuk, külföldi példákat is megvizsgáltak olyan fővárosoknál, ahol nincs főpolgármester.

Megkérdeztük az ötletről Tarlós Istvánt, aki úgy nyilatkozott, hogy "hasonló komolyságú" javaslata szerint az országot pedig a megyei jogú városok polgármestereinek kellene irányítania, nem a kormánynak.

A végére marad a főpolgármester

A főpolgármester-választás kérdését jelenleg a kormányváltás után, 2010 júniusában elfogadott, az „önkormányzati képviselők és a polgármesterek megválasztásáról” szóló törvény szabályozza. A javaslatot több fideszes képviselő, köztük Tarlós István főpolgármester nyújtotta be. (Tarlós hónapokkal később, 2010 novemberében lemondott parlamenti mandátumáról.) A törvény átvette a főpolgármester-választásra vonatkozó korábbi szabályokat. Eszerint a jelöltséghez a fővárosi választópolgárok 2 százalékának ajánlása szükséges, a főpolgármestert közvetlenül az emberek választják, a győztes pedig az lesz, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Kövér László házelnök - aki tagja a Fidesz elnökségének is - az Indexnek azt mondta: a főpolgármester-választás az önkormányzati rendszer átalakításának egyik legkonfliktusosabb kérdése. Ezért döntöttek úgy korábban, hogy ezt a témát egyelőre nem nyitják meg, csak az önkormányzati rendszer átalakításának végén vennék elő. Kövér szerint az lenne a legkevésbé konfliktusos megoldás, ha változatlanul hagynák a jelenlegi szabályokat. Annak ellenére, hogy szerinte változtatásokra lenne szükség a főváros és a kerületek közti munkamegosztásban, illetve a főpolgármester hatásköreiben is. Kövér elmondta: egyelőre nem tudni, hogy a Fidesz végül változtatni fog-e a jelenlegi szabályokon, a kérdés jelenleg még döntés előkészítési szakaszban sincs.

A főpolgármester-választásra vonatkozó szabályok átírása először az önkormányzati törvény tavaly őszi vitája során került szóba. A kormánypártok tavaly szeptemberi hajdúszoboszlói frakcióülésén a fővárosi fideszesek azt vetették fel, hogy a jövőben ne közvetlenül válasszák meg a főpolgármestert, hanem a közgyűlés tagjai válasszák meg maguk közül. A javaslat szerint a fővárosi közgyűlés 34 tagú maradt volna, a testület 23 tagja a kerületi polgármesterekből került volna ki, további 11 tag pedig listáról választották volna meg. A tervezet gyengítette volna a főpolgármester legitimitását. Tarlós többször jelezte is, hogy ez a megoldás elfogadhatatlan a számára.

Folyamatos ötölés

Később le is került a napirendről ez a koncepció, ebben valószínűleg szerepe volt annak is, hogy a Fidesz népszerűségének csökkenése miatt a kormánypártok nem voltak biztosak abban, hogy többséget szereznének a fővárosi közgyűlésben. A Fidesz befolyásos politikusai tavaly ősszel azt mondták: a kérdést a választási eljárásról szóló törvény keretében rendezik majd.

A jelenleg a parlament előtt lévő jogszabálytervezet azonban nem foglalkozik a főpolgármester-választás szabályozásával. Ennek ellenére az Indexnek nyilatkozó kormánypárti képviselők szerint a főpolgármester-választás kérdése továbbra is rendszeresen felmerül. A frakcióüléseken ugyan nem kerül szóba a kérdés, informális csatornákon azonban folynak egyeztetések, mondta az egyik ismertebb politikus.

A halogatás oka, hogy a téma megnyitása számos konfliktussal járna. Nemcsak a választás módja, illetve azzal járó politikai kockázatok okoznának vitákat, hanem az is, hogy újra kellene nyitni például az arról szóló vitákat, hogy milyen hatáskörök kerüljenek a fővároshoz, illetve melyek a kerületekhez. Már korábban is komoly vitákat okozott Tarlós és a fideszes kerületi polgármesterek között, hogy több adóbevétel a főváros rovására a kerületekhez kerültek át. Ráadásul személyes jellegű viták is kibontakoztak a fővárosi fideszesek, illetve Tarlós között.