Lenhardt puhánynak tartotta a Jobbikot

2012.11.08. 15:41 Módosítva: 2012.11.08. 15:59

Lenhardt Balázsnak nem a Szegedi Csanád ellen tett feljelentése miatt kellett távoznia a Jobbik-frakcióból, hanem azért, mert évek óta ellentét van közte és a képviselőcsoport irányvonala között, mondta Novák Előd, a párt alelnöke. A frakcióból többen nehezményezték parlamenti hozzászólásait, és azt is, hogy szavazásoknál más álláspontot képviselt mint a többiek. Novák Előd szerint Lenhardt Balázs nem volt csapatjátékos, most pedig emelt fővel távozhatott a képviselőcsoportból. Lenhardt a pártból nem lépett ki, de képviselői mandátumát megtartja, így a függetlenek közé ül. Az általa eddig betöltött parlamenti jegyzői helyre a a Jobbik jelöl új embert.

Lenhardt Balázs csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: azért lépett ki a frakcióból, mert radikálisabb fellépést, látványos utcai akciókat tartott volna helyesnek. Szerinte a Jobbik parlamenti frakciója ezzel szemben belesimult a többi párt közé. Arra a kérdésre, hogy várható-e mások kilépése is a frakcióból, Lenhardt Balázs azt válaszolta: ez a konfliktus másokban is megvan, így a a választások közeledtével mások kilépése sem zárható ki.

Lenhardt a harmadik képviselő, aki elhagyta a Jobbik frakcióját. Pősze Lajost még 2010 végén zárták ki a frakcióból, a hivatalos indoklás szerint azért, mert eltávolodott a párt irányvonalától. Endrésik Zsoltnak az emailfiókjából kikerült levelek miatt kellett elhagynia a frakciót, amelyekben  belső ügyeket szivárogtatott ki a hvg.hu-nak.

Az Index által megkérdezett frakciótagok többsége nem kívánta kommentálni Lenhardt kilépését. Mint mondták, Vona Gábor csütörtök reggel kiadott közleményében minden benne van. Azt többen hangsúlyozták, hogy Lenhardtnak nem azért kellett mennie, mert feljelentette Szegedi Csanádot, hanem azért, mert bizalmi válság alakult ki közte és a frakció vezetése között.

"Jól felkészült embernek tartom Lenhardt Balázst, de olyan vonalat próbált meg képviselni, ami nem minden esetben fedte a párt által meghatározott irányvonalat" - mondta kérdésünkre Egyed Zsolt, jobbikos képviselő. A honatya azt is megengedhetőnek tartja, hogy ha egy jobbikos képviselő egy frakciótársa által elkövetett bűncselekményre gyanakszik, akkor feljelentést tegyen, de Egyed szerint Lenhardt előbb kikérhette volna ebben az ő véleményét is mint Borsod megyei elnökét. Egyed Zsolt szerint ugyanakkor a Jobbiknak már nem kellene Szegedi Csanád ügyeivel foglalkozni: "ő itt hagyta a pártot, folytassa az életét, ahogy akarja, nekünk a nemzet jövőjével kell foglalkozni."

Ennél keményebben fogalmazott Novák Előd, akitől az Index azt kérdezte, hogy kell érteni Lenhardt Balázs megjegyzését, amely szerint a Jobbik-frakcióban az az álláspont körvonalazódott, hogy a Szegedi ellen tett feljelentés „túlzott kockázatokat rejt”, és ez a Jobbikra is visszaüthet . Novák Előd erre azt válaszolta: Szegedi Csanádot „politikai hullának tekintik és el kell őt temetni".

A Szegedi Csanád ellen tett feljelentésről részletesen ebben a cikkünkben olvashat.