Kósa Lajos támogatja az önkormányzati összeférhetetlenség halasztását

2012.11.09. 19:17

Kósa Lajos helyesnek tartaná, ha a parlamenti képviselők továbbra is betölthetnének önkormányzati tisztségeket. A Fidesz ügyvezető alelnöke úgy látja, szerencsés lenne, ha a képviselők önkormányzati posztjait érintő új összeférhetetlenségi szabályok nem a következő parlament megalakulásakor, hanem 2014 októberétől, a helyhatósági választással lépnének hatályba.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP képviselője, aki a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint logikus, ha a ciklus végéig ugyanazok a feltételek maradnak, amivel az érintettek 2010-ben vállalták a polgármesterséget, képviselőséget, és amellyel megválasztották őket. Hasonlóan nyilatkozott Kósa Lajos is. A politikus elmondta, hogy a helyhatósági szövetségek az önkormányzati törvény elfogadásakor jelezték: az lenne a helyes, ha az új összeférhetetlenségi szabályok a következő önkormányzati választással lépnének hatályba, hiszen azokra, akiket 2010-ben megválasztottak önkormányzati tisztségviselőknek, még más formában vonatkoztak az összeférhetetlenségi előírások.

Felmerült emellett az is, hogy az új fizetési besorolások az önkormányzati képviselők és polgármesterek esetében szintén a következő önkormányzati választással lépjenek hatályba - tette hozzá Kósa, aki mindkét esetben helyesnek tartja az új rendszer 2014-es indulását. A Fidesz alelnöke azt is megjegyezte, hogy kedden találkozik az önkormányzati szövetségek vezetőivel, és ha ott rábólintanak a javaslatokra, azokat a parlamentnek is benyújtják.