Lázárnál kuszálódtak össze a választási szabályok

2012.11.15. 14:44 Módosítva: 2012.11.15. 14:46
A Miniszterelnökség irányítása túlzottan lefoglalta Lázár Jánost, így nem tudott kellően koncentrálni a választási eljárási törvény előkészítésére. Fideszes forrásaink ezzel magyarázták, hogy a párt képviselői több egymásnak ellentmondó javaslatot adtak be a választási törvényhez. Lázár ugyanis a frakció éléről való távozása után is megtartotta magának a választási témát.

A Fidesz vezető politikusai is elismerik, hogy a választási eljárási törvény előkészítésének végső fázisa meglehetősen kaotikusra sikeredett, miután a múlt héten több egymásnak ellentmondó módosító javaslatot is elfogadtak a kormánypárti képviselők. Háttérbeszélgetéseinkből az is egyértelműen kiderült: a sem a pártban, sem a frakcióban nem folyt szélesebb belső nyilvánosság előtti vita előzetesen a törvényről, a kérdés egyértelműen a korábbi frakcióvezető, Lázár János fennhatósága alá tartozott.

Információink szerint a tervezet előkészítésében sem a törvényalkotásért felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, sem Rogán Antal, az új frakcióvezető nem vett részt. Az egyik képviselő szerint ebben nyilván szerepet játszott az a megfontolás, hogy a javaslatot egyéni képviselői indítvány formájában terjesszék be. Ha ugyanis kormányzati javaslatként került volna a tervezet a parlament elé, akkor kötelező lett volna társadalmi egyezetést lefolytatni, ami a fideszesek szerint lassította, tompította volna a jogalkotást.

Erről szól a törvény

A választási eljárási törvény a parlamenti, az önkormányzati és az európai parlamenti választás lebonyolítását szabályozza. A törvény többek között a választói névjegyzék összeállítására, a szavazatszámlálás módjára, a kampányra vonatkozó szabályokat tartalmaz. A törvénytervezet legvitatottabb pontja a választási regisztráció, ami azt jelenteni, hogy a következő választokon csak azok vehetnének részt, akik előzetesen feliratkoznak a választói névjegyzékbe.

Belezavarodott a Fidesz

A törvényjavaslat a szeptemberi benyújtása után többször is változott . Az eredeti verzió például lehetővé tette volna levélben történő regisztrációt, az alkotmányügyi bizottság javaslatára ez azonban kikerült a javaslatból. Egy kormányzati tisztviselő szerint a múlt héttől már érezhetően szétesett a törvény előkészítése. A tisztviselő ezzel arra utalt, hogy a múlt héten a fideszes képviselők több egymásnak ellentétes módosító javaslatot nyújtottak be a törvénytervezethez.

Puskás Imre például azt kezdeményezte, hogy a választás napjától ne lehessen politikai médiakampányt folytatni, Vas Imre ezzel szemben a voksolást megelőző 48 órában tiltaná meg a politikai reklámok közzétételét. A javaslatokba ráadásul úgy tűnik, a kormánypárti képviselők is belezavarodtak, hétfőn ugyanis több, egymásnak ellentmondó módosító javaslatot is elfogadott az Országgyűlés. Az Alkotmányügyi Bizottság javaslatára a parlament megszavazta, hogy a regisztráció céljából a területileg illetékes jegyző keresse fel a választásra jogosultakat. Ugyancsak megszavazták Szakács Imre javaslatát, ami a jegyzőket nem terhelné a választók felkeresésével.

Leterhelt volt Lázár

Egy befolyásos kormánypárti képviselő a helyzet azzal magyarázta, hogy a törvény előkészítését összefogó Lázár Jánost az "utóbbi hetekben túlzottan lefoglalta a Miniszterelnökség vezetése, így a javaslatra nem tudott elég időt fordítani". A törvény előkészítését Lázár még a Fidesz frakcióvezetőjeként kezdte meg, információnk szerint azonban a politikus kérte, hogy azt követően is foglalkozhasson a javaslattal, hogy júniustól államtitkári rangban a Miniszterelnökség vezetője lett. A Fidesz szeptemberi sárvári frakcióülésén, illetve a benyújtás előtt napon is Lázár tartott sajtótájékoztatót a készülő javaslatról.

Minderről szerettük volna Lázár Jánost is megkérdezni, az államtitkárt szerda délutántól a munkatársán keresztül próbáltuk elérni, egyelőre sikertelenül.

A tervezet másik benyújtója, a KDNP-s Vejkey Imre szerint "nincs különösebb probléma az előkészítéssel", az ellentmondások szimplán abból adódtak, hogy a választási eljárási törvény roppant bonyolult, szerteágazó, akár egy "és" vagy egy "vagy" szócska kicserélésével is mélyreható változások állhatnak elő.

Úgy tudjuk, hogy a Fidesz a helyzetet úgy próbálja orvosolni, hogy egy úgynevezett koherenciazavart kiküszöbölő indítványt nyújt majd be a tervezethez, ami egyetlen döntéssel helyreteheti az eddig felhalmozódott ellentéteket.

Az ilyen zárószavazás előtti indítványok az utobbi két év törvényalkotási gyakorlatában megsokasodtak: a jogalkotási szabályok szerint ilyen indítvány tartalmi elemeket nem befolyásolhat – emiatt már Áder János köztársasági elnök is küldött vissza törvényt –, alapvetően elírások kiküszöbölésére szolgálna. Kérdés, hogy a mostani ellentmondások mennyiben oldahatóak fel ilyen módon.

Alternatívák közül választhattak

„A választási eljárási törvény módosító indítványainak hétfői szavazása során a képviselők alternatívák között választhattak. A frakció elnöksége korábban egyértelműen döntött, ennek megfelelően szavaztunk.” – mondta Rogán Antal frakcióvezető. Az Index által említettek közül például Vas Imre javaslatát fogadták el kampánycsend ügyében és Szakács Imre javaslatát a területileg illetékes jegyző feladatait illetően. A frakció egyértelműen azt támogatta, hogy a jegyző csak a mozgásukban korlátozottakat keresse fel a regisztráció céljából, ahogy ez a választásokon a mozgóurna alkalmazásakor eddig is szokás volt. Voltak képviselőknek (Horváth Zoltánnak, Nagy Csabának és Polics Józsefnek) indítványai a boríték eltörléséről, ezt sem támogatták, csak egy részét, mégpedig azt, hogy nem kötelező a boríték használata, ha a szavazó nem akarja. „Meggyőződésem szerint a döntéseink konzekvensek, egyértelműek voltak, és szerintem nem baj, hogy a képviselők több alternatíva közül választhattak. Ilyen nagy terjedelmű törvénynél gyakran előfordul minimális koherenciazavar az elfogadott bizottsági és egyéni módosítók tartalma között, ezt a képviselőcsoport döntésének megfelelően az Alkotmányügyi Bizottság zárószavazás előtti módosítóval fogja feloldani.” - jelentette ki a frakcióvezető.