Földesi-Szabót hat év börtönre ítélték

2012.11.16. 12:49

Jogerősen hat év börtönre ítélte Földesi-Szabó László egykori rendőr ezredest milliárdos csempészet és sikkasztás miatt a Fővárosi Ítélőtábla pénteken. A másodfokú bíróság a titkosszolgálati vonatkozásokkal is rendelkező Egymásért alapítvány ügyében arról is döntött, hogy a jogerős szabadságvesztést azonnal foganatosítsák, ezért az ítélet rendelkező részének ismertetése után a büntetés-végrehajtás munkatársai bejöttek a tárgyalóba, és megbilincselték az elsőrendű vádlottat, aki az indoklást már így hallgatta.

Földesi az első fokú ítélet kihirdetése után megszökött, végül hónapokkal később anyja vidéki lakásán találták meg.

Első fokon Földesit még hét év börtönre ítélték. A bíróság megállapításai szerint az Egymásért közhasznú alapítvány 2005-ben és 2006-ban közterhek megfizetése nélkül hozott az országba Ázsiából milliárdos értékű vámárut, arra hivatkozva, hogy az adomány, ám később azt értékesítette. Földesi-Szabó László, a kuratórium elnöke pedig azzal követte el a sikkasztást, hogy eltulajdonította az alapítvány sok száz millió forintját.

Földesi akkor azt állította, megvannak a hiányzó százmilliók, de nem árulja el, hogy hol, mert még zár alá helyeznék a hatóságok, és különben is, a pénz kell az alapítvány működtetésére, illetve arra az esetre, ha más eljárásokban fizetésre köteleznék.

Szökése és elfogása után, a másodfokú eljárásban kérte, hogy mentsék fel titoktartási kötelezettsége alól. Ekkor titkosszoláglati szálakról vallott, titkosszolgálati vezetőket is megvádolva.