LMP: már nem tapad, még nem szakad

2012.11.20. 14:10
Még a frakcióból való kilépést is számba vették azok a politikusok, akik a hétvégén alulmaradtak az LMP kongresszusán. Forrásaink szerint ennek ellenére nem valószínű, hogy az ellenzéki összefogást támogató Jávor-féle szárny otthagyja a pártot. A Bajnaival szimpatizálók az LMP-n belül külön platformot hoztak létre.

Péntekre halasztotta az új frakcióvezető megválasztását az LMP – jelentette be a képviselőcsoport hétfő délelőtti ülésének szünetében Mile Lajos ideiglenes frakcióvezető. A párt még hétvégén azt közölte: az új frakcióvezetőt hétfőn választják meg. Az ülés egyik résztvevője az Indexnek azzal indokolta a döntés elhalasztását, hogy egyelőre senki nem jelentkezett be a megüresedő posztra.

Az ellenzéki pártnak azért kell új frakcióvezetőt találnia, mert a hétvégi Csillebérci kongresszuson a delegáltak 84-77 arányban nemet mondtak a Bajnai Gordon volt kormányfő nevével fémjelzett Együtt 2014 nevű szervezettel való együttműködésre. Ezzel Schiffer András forgatókönyve valósult meg, aki szerint a pártnak egyedül kell a választók bizalmát megszereznie.

Visszatérhet Schiffer

Mivel Jávor Benedek frakcióvezető amellett érvelt hogy politikai öngyilkosság kizárni a csatlakozás lehetőségét, a vasárnapi szavazás után lemondott pozíciójáról. A poszt jelentőségét az adja, hogy az LMP-nek nincs elnöke, a nyilvánosság felé így általában a frakcióvezető képviseli a pártot.

Hétfőn kérdésünkre több LMP-s képviselő is azt mondta, hogy a Jávor-féle tábor feltehetőleg nem fog jelöltet állítani a pénteki frakcióvezető-választáson. Ezt valószínűsíti az is, hogy Jávor mellett vasárnap lemondott a frakcióvezető-helyettesi posztjáról Karácsony Gergely és Szabó Tímea is. A frakcióvezető-helyettesek közül egyedül Mile nem mondott le, aki a Schiffer által képviselt forgatókönyvet támogatta.

Bár egyik beszélgetőpartnerünk sem akart neveket mondani arra a kérdésünkre, hogy kik közül kerülhet ki az új frakcióvezető, a csatlakozás elutasítók közül Schiffer a legbefolyásosabb, így akár az is elképzelhető, hogy a politikus visszatér a frakció élére. Schiffer januárban mondott le, mivel úgy érezte, hogy a képviselőcsoport többsége nem támogatja az LMP önálló politizálását. Schiffer hétfőn arra a kérdésünkre, hogy elfogadná-e a jelöltséget, azt felelte: „meglátja, egyelőre fogalma sincs".

A frakciószakadást is számba vették

A frakciótagok szerint a héten várhatóan eldől az is, hogy a kongresszuson alulmaradtak mihez kezdenek a helyzettel. Jávor vasárnapi sajtótájékoztatóján erről azt mondta: egyelőre megtartja parlamenti mandátumát, de a frakcióval és a párt vezetésével egyeztetnie kell arról, hogyan tovább. Az egyik, az Együtt 2014-hez történő esetleges csatlakozást nem kizáró frakciótag az Indexnek azt mondta: jelenleg több forgatókönyvet is mérlegelnek, a frakciószakadást azonban nem tartja valószínűnek.

Ezt azzal magyarázta, hogy ebben az esetben a független képviselők közé kerülnének, ez a lépés azonban értelmetlen lenne az erőforrások elvesztése miatt. A független képviselők ugyanis a frakciókénál gyengébb infrastruktúrával, így például kevesebb szakértővel rendelkeznek. Erről szerettük volna megkérdezni Jávort is, a politikust hétfőn azonban telefonon nem sikerült elérnünk. Jávor hétfőn a parlamentben sem bukkant fel, az Országgyűlés honlapja szerint igazoltan volt távol a voksolásoktól.

Egy másik forrásunk azért sem tartja valószínűnek, hogy bárki kiüljön a frakcióból, mert a személyes ellentétek miatt korábban is feszült volt a hangulat, a lojalitás azonban mindig fontosabbnak bizonyult a személyes ambícióknál és preferenciáknál. Forrásaink szerint azonban Schiffer januári lemondása után még tovább éleződött a belső feszültség, ez pedig befolyásolhatja a hétvégi kongresszuson alulmaradt képviselők döntését.

Platformot hoztak létre

Az MTI kedden a birtokába jutott, az LMP belső internetes hálózatán közzétett dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy a párt 11 politikusa úgy döntött, kezdeményezi a Párbeszéd Magyarországért Platform létrehozását, amelyhez várja támogatók csatlakozását. Az erről szóló felhívást Jávor, Karácsony, Szabó Tímea, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szilágyi László és Szilágyi Péter országgyűlési képviselők, valamint a párt fővárosi képviselőcsoportjának három tagja, Kaltenbach Jenő, Somfai Ágnes és Hanzély Ákos írták alá.

A levélben az olvasható: az aláírók tiszteletben tartják a kongresszusi döntést, azt azonban nem fogadják el, hogy az jó döntés lenne. Véleményük szerint az elfogadott határozat "rossz az LMP-nek, rossz az ökopolitika támogatóinak, rossz az országnak. A schifferi út jó, viszont Orbán Viktornak és rendszerének, illetve azoknak, akik a kétpólusú rendszer fenntartásában érdekeltek, hiszen az ellenzéki térfélen könnyen az MSZP megerősödéséhez vezethet".

Schiffer András az MTI-nek kedden úgy fogalmazott: a platformokról nem rendelkezik a párt alapszabálya, de „kifejezetten jó, ha a párton belül artikulálódni tudnak különféle véleménycsoportok". Azt viszont más kérdésnek nevezte, hogy a kongresszus határozataihoz és a testületi döntésekhez a nyilvánosság előtt mindenkinek tartania kell magát.

Jávor az MTI-nek azt mondta: a platform létrehozása nem jelent párt vagy frakciószakadást, az alapítóknak nincsenek is ilyen terveik. A volt frakcióvezető szerint a platform létrehozásával párbeszédet akarnak indítani a párton belül megfogalmazott két vélemény képviselői között. A politikus szerint bár a kongresszus döntése kizárja, hogy szorosabban együttműködjenek az Együtt 2014-nel, de azt nem akadályozza meg, hogy megvizsgálják, milyen más eszközökkel tudnak hozzájárulni a kormányváltáshoz.

Össze-vissza

Egyetlen forrásunk se tartja valószínűnek, hogy az LMP a közeljövőben szétszakadna, de azt többen is elképzelhetőnek tartják, hogy a konfliktus tovább mélyül. Ugyanakkor a hétvégi kongresszuson láthatóvá vált az a törésvonal, ami a pártot az alapítása óta jellemzi. Némi leegyszerűsítéssel a jellemzően inkább vidéki, konzervatívabb gondolkodásúak és az inkább fővárosi kötődésű, liberálisabb szemléletű csoport konfliktusa a kezdetek óta bele volt kódolva a párt működésébe.

A két tábor között a hétvégi kongresszus ellenére sem enyhült a feszültség. Erre utal, hogy a hétfő délelőtti frakcióülésen vita alakult ki, mivel Mile Lajos reggel a Klubrádiónak nyilatkozva úgy foglalta össze a kongresszusi döntést, hogy az LMP semmitől sem zárkózott el, csak azt mondták ki, hogy előbb tárgyalni kell a Bajnai Gordon vezette alakulattal, és csak utána lehet szó a belépésről.

Úgy tudjuk, a frakcióülésen többen nehezményezték, hogy Mile gyakorlatilag Jávorék leszavazott javaslatát idézte, miközben annak épp az ellenkezőjét szavazták meg. A vita feloldása végül az lett, hogy a frakcióülés szünetében Mile az újságíróknak pontosította a reggeli kijelentését. „Nem akarok mentegetőzni, ezt elbarmoltam” – mondta erről kedden a Népszabadságnak Mile. A politikus a történteket azzal magyarázta, hogy három órát aludt, és fáradtan nyilatkozott.

Táborok

A párt belső megosztottsága korábban is érezhető volt. A szeptember eleji tisztújításon 8:7 arányban erősítették meg posztján Jávort Schifferrel szemben. Parlamenti forrásaink szerint ez a szavazati arány jellemzi legjobban a 15 fős frakción belüli törést. Több LMP-s politikus segítségével megpróbáltuk rekonstruálni az akkori szavazati arányokat: a források visszaemlékezései szerint Jávort Dorosz Dávid, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szabó Tímea, Szilágyi László, Szilágyi Péter támogatta.

Schifferre pedig Ertsey Katalin, Kukorelli Endre (lemondása után Lengyel Szilvia kapta a mandátumát), Mile Lajos, Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett és Vágó Gábor szavazott - mondta több, a frakció ügyeit közelről ismerő forrás. A frakció tagjai azonban eltérő intenzitással vesznek részt a vitákban, többen, például Szilágyi László visszahúzódik a belső vitáktól.

A képet bonyolítja, hogy a parlamenti frakcióval ellentétben a párt vezetőtestületében, a 13 fős választmányban a nyílt tárgyalás elutasítói vannak többségben. A választmányban azonban jóval kevesebb országosan ismert politikus található, a testület tagja volt például frakcióvezetőként Jávor, illetve a párt szóvivői, Csiba Katalin, illetve Heltai László.