Az összeférhetetlenség elhalasztását kezdeményezi a Fidesz

MTI/Index
2012.11.23. 23:17

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy a 2014-es önkormányzati választásig ne kelljen választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a mindkettőt betöltő politikusoknak.

Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke és párttársa, Láng Zsolt, a II. kerület vezetője pénteken terjesztette be erről szóló javaslatát a parlamentnek.

Eszerint a képviselők önkormányzati posztjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok mégsem az új Országgyűlés megalakulásakor, hanem 2014 októberében, a helyhatósági választással lépnének hatályba.

Indoklásuk alapján a halasztás azért szükséges, mert a tavaszi parlamenti voksolás után őszig már nincs lehetőség időközi önkormányzati választásokra, így egyes települések hónapokig vezető nélkül maradhatnának. Ugyanakkor a féléves átmeneti időszakban a polgármesterek és az önkormányzati képviselők parlamenti képviselői illetményt nem vehetnék fel.

A törvényjavaslat azt is kezdeményezi, hogy ne jövő év január elsején, hanem csak a 2014-es helyhatósági választás után módosuljanak az önkormányzati tisztségviselők javadalmazásának szabályai. Ez alól csak a főpolgármester lenne kivétel, akinek illetménye 2013-tól jelentősen emelkedik az új önkormányzati törvény értelmében.

Az indoklás alapján az egyes településtípusoknál a polgármesteri illetményt növelő, máshol viszont csökkentő rendelkezéseket nem kívánatos ciklus közben bevezetni. A cél, hogy minden önkormányzati vezető olyan összegű illetményt kapjon a ciklus végéig, amilyen ismeretében elvállalta feladatát - érvel a két fideszes politikus.

Elsőként, november elején az Index számolt be arról, hogy a Fidesz a polgármesteri összeférhetetlenség elhalasztását tervezi. A Fideszben 15-20 olyan képviselő is lehet, akiknek az eredetileg tervezett összeférhetetlenségi szabályok miatt a következő önkormányzati választások előtt 4-5 hónappal le kellett volna mondania önkormányzati posztjáról.

Ez - amellett, hogy vezető nélkül maradnának kerületek vagy települések - az érintett politikusok számára azért okozna problémát, mert így sem a kampányra, sem az utódlás kérdésére nem lenne formális befolyásuk.