Csak koncepció a 3 milliárdos Friends of Hungary

2012.11.30. 15:19
A kormány a héten hivatalosan bejelentette, hogy péntekre elő kell teremteni 3 milliárd forintot a Friends of Hungary nevű amerikai alapítvány létrehozásához, most azonban kiderült, a szervezet tényleges létrehozásáról még nem is született döntés.

Miután szerdai Magyar Közlönyben ugyan megjelent az a kormányhatározat, amely rendelkezett a Friends of Hungary nevű amerikai alapítvány létrehozásáról, az Index megkérdezte a Kormányszóvivői Irodát, mit lehet tudni a szervezetről, hol lesz a székhelye, ki fogja irányítani, mennyi lesz az éves költségvetése.

A kormányhatározatban ugyanis csak annyit hozta nyilvánosságra, hogy november 30-ig – azaz péntekig – a nemzeti fejlesztési miniszternek 15 millió dollárt (körülbelül 3,2 milliárd forintot) kell alapító vagyonként előteremtenie. Szintén a Közlönyből derült ki, hogy az alapítványban az állam tulajdonosi jogait a Miniszterelnökség gyakorolja majd.

A Kormányszóvivői Iroda pénteki tájékoztatása szerint azonban az alapítvány tényleges létrehozásáról még nem született döntés, eddig csak a koncepciót fogadta el a Kormány. Az alapítvány működésének részleteiről ezért csak a későbbiekben tudnak tájékoztatást adni.

A jelenlegi állás szerint annyit tudnak elárulni a tervbe vett szervezetről, hogy azzal „Magyarország, mint anyaország régi adósságát igyekszik törleszteni a diaszpóra magyarságával szemben”.

Az alapítvány tevékenysége és programjai ugyanis elősegítenék az amerikai magyar diaszpóra hosszú távú fennmaradását, identitástudatának megőrzését, a diaszpóra és az anyaország közötti kapcsolatok, együttműködések ápolását és erősítését. Az alapítvány működése mindezek mellett hozzájárul az amerikai-magyar kulturális, társadalmi kapcsolatok megerősítéséhez, a hatékony nemzeti érdekérvényesítéshez, valamint hazánk mindenkori megítélésének javításához is.