Fideszesek egy Excel-táblán látták a jövőt

2012.11.30. 11:08
Kormánypárti képviselők szerint a pártvezetés listába foglalta, hogy milyen pozíciót szán a jelenlegi parlamenti gárdának 2014 után. Az egyszerű táblázatban állítólag 10-15 kivételtől eltekintve mind a 263 képviselő neve mellett feltüntették, hova ejtőernyőzhetnek a politikusok, ha nem lesz belőlük képviselő.

Egy Excel-táblázatban foglalták össze a kormánypárt vezetői, hogy milyen pozíciókat kaphatnak azok a politikusok, akik 2014-ben nem juthatnak be az Országgyűlésbe. Az Indexnek több kormánypárti képviselő is megerősítette a lista létét, azt állítva, hogy személyesen látták a többoldalas dokumentumot.

Forrásaink szerint a táblázat nemcsak a lehetséges kiesőkkel foglalkozik, hanem az összes jelenlegi kormánypárti képviselőt felsorolja. A nevek mellett olvasható, hogy egyéni vagy listás képviselői, diplomáciai, önkormányzati vagy esetleg közigazgatási állást szánnak-e a politikusnak 2014 után.

Több fideszes képviselő is azt mondta, hogy a lista összeállításával kapcsolatos munkát Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár fogja össze. Lázár egyik közeli munkatársa ezt azonban tagadta.

Egy ember, több lehetőség

A táblázathoz legutóbb azok a részei készültek el, amelyek azt veszik számba, hogy az Országgyűlésből kieső politikusoknak milyen posztokat szán a pártvezetés. Egy befolyásos fideszes politikus szerint ezek a részek két-három hónappal ezelőtt véglegesedtek. 10-15 politikus sorsa azonban továbbra sem dőlt el. A forrás úgy tudja, a táblázatot, illetve az abban leírtakat egyelőre nem vitatta meg a Fidesz elnöksége.

Egy, a listát ismerő kormánypárti politikus arról beszélt, hogy egyes képviselők neve mellé többféle karrierlehetőséget is odaírtak. Ezt azzal magyarázta: elképzelhető, hogy valaki felkerül ugyan a Fidesz-KDNP 2014-es választási listájára, mégsem tud majd mandátumot szerezni. Szerinte ez érvényes több egyéniben induló fideszesre és KDNP-sre is, nem valószínű ugyanis, hogy egyéniben ugyanolyan arányban nyerjenek a választókerületekben, mint négy évvel korábban. (2010-ben 176-ban egyéni mandátumból 173-at vitt a Fidesz.)

A képviselőkkel folytatott beszélgetésekből az derült ki, hogy a karrierlehetőségeket számba vevő lista tartalmát meglehetősen kevesen ismerik a kormánypártokon belül. Több olyan politikussal is beszéltünk, akik munkatársunkat arra kérte, hogy ha birtokunkba kerül a dokumentum, áruljuk el, mi van a neve mellé írva. A többség egyelőre nem tudja, hogy a Fidesz vezetésének milyen tervei vannak vele a 2014-es választásokat követően. A dokumentumból KDNP-sek szerint pártjukra vonatkozóan külön kérésre kaptak csak másolatot.

Járási vezetők, polgármesterek

A következő Országgyűlés a jelenlegi 386 helyett csak 200 fős lesz, ezért egy 2014-es kétharmad esetén is csak a mostani kormánypárti képviselőgárda fele juthatna újra mandátumhoz, azaz a jelenlegi 263 Fidesz-KDNP-sból legalább 130-nak biztosan más állás után kell néznie. Ha viszont nem tudják majd megismételni a 2010-es eredményt, akkor ennél is jóval több politikus karrierváltásáról kell gondoskodni.

A fővárosban annyi tűnik biztosnak, hogy Láng Zsolt, Nagy Gábor Tamás, Kocsis Máté, Bús Balázs a parlamenti mandátum helyett a kerületi polgármesteri posztot választhatja, a parlamenti mandátumért indul viszont Rogán Antal, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos. A képviselőcsoportokban ülő 72 polgármesternek az összeférhetetlenségi szabályok változása miatt kell dönteni, hogy 2014-től a helyi, vagy az országos politikában dolgozik tovább.

Forrásaink szerint a jelenlegi képviselő gárdából 15-20 főre tehető azoknak a száma, akik a januártól felálló járási vezetői posztot kapják. A nyilvánosság előtt azonban a fideszes politikusok nem beszéltek arról, hogy a frakciótagok közül ki pályázik járási vezetőnek. Hírek szerint havi 500-600 ezer forintos illetményre számíthatnak, szolgálati időtől függően.

A járásokat direkt nyitották meg a képviselők számára, amikor júniusban úgy módosították a járásokról szóló törvényt, hogy 2014 után az Országgyűlésből kikerülő képviselők is lehessenek járási hivatalvezetők. A módosítás lehetővé tette, hogy a parlamenti képviselőséget és a polgármesterséget is el lehet számolni közigazgatási gyakorlatként, így a politikusoknak rendelkezésére állhat a tisztség ellátásához szükséges gyakorlati idő.

Fideszes körökben érdekességként azt is megemlítették, hogy tudomásuk szerint több megyei kormányhivatal vezetője is visszaadná a „főispánságot”. Ehelyett meglepetésre inkább az egyszerű képviselőséget választanák, miután két év múlva az összeférhetetlenségi szabályok a kormányhivatal vezetőjére is kiterjednek majd.

Elbeszélgettek Lázárral

Lázár János tavaly júliusban, még frakcióvezetőként egyesével elbeszélgetett a kormánypárti képviselőkkel arról, hogy a következő ciklusban mit szeretnének csinálni. A beszélgetések többé-kevésbé nyíltan kimondott célja az volt, hogy a parlamentből kimaradó képviselők érezhessék, a párt kompenzálni fogja őket, és ne alakulhasson ki olyan hangulat, hogy a kimaradók csalódottságuk miatt belülről bomlasztani kezdjék a Fidesz és a KDNP morálját.

Lázár természetesen csak az igényeket mérte fel, ígéreteket nem tett, a négyszemközti beszélgetéseken a képviselők zöme nem tudta meg, hogy tervei találkoztak-e a pártvezetés elképzeléseivel. A Fidesz-vezetés a beszélgetések eredményét is figyelembe véve a tavasszal kiválasztotta a 106 új választókerület elnökét. A 2014-ben parlamenti választáson valószínűleg ez a csoport adja majd a Fidesz és a KDNP egyéni jelöltjeit.