Lepattintják a képviselők Novákot

2012.12.03. 14:38

Nem foglalkoznak érdemben a parlamenti frakciók a Jobbik arra vonatkozó kérdésével, hogy a képviselők rendelkeznek-e kettős állampolgársággal. Megkeresésünkre ezt válaszolta hétfőn a Fidesz, az MSZP és az LMP frakciója is. Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerdán küldött emailt az összes parlamenti képviselőnek, amelyben a politikusok kettős állampolgárságáról érdeklődött.

A Fidesz sajtóosztálya azt közölte: központi döntés nem született az ügyben, a kormánypárti képviselők saját belátására bízták, hogy válaszolnak-e Nováknak, vagy sem. A sajtóosztály azonban emlékeztetett arra, hogy Rogán Antal frakcióvezető a Népszabadság erre vonatkozó kérdésére szombaton azt felelte: „Novák Előd nem választ vár, Novák Előd provokál”. Úgy tudjuk, hogy Rogán így nem is válaszolt Nováknak, több kormánypárti képviselő, köztük Répássy Róbert államtitkár viszont igen.

A kérdés szóba került az Országgyűlés hétfői ülésén is, amikor Vona Gábor, a Jobbik elnöke arról beszélt, az utca embere nem érti, hogy miért Gyöngyösi Márton félreértett mondatával foglalkoznak, miközben a jobbikos politikus elnézést kért. A pártelnök hozzátette: fontos kérdés, hogy vannak-e kettős állampolgárok a parlamentben. Fónagy János államtitkár visszautasította Vona szavait, a válaszát azzal zárta: "Nem vagyok kettős állampolgár, hívő sem vagyok. Apám és anyám zsidó volt, ebbe születtem." Fónagy szavait hosszú vastaps követte.

Az LMP azt közölte, hogy Ertsey Katalin és Schiffer András válaszával lezártnak tekintik az ügyet. Ertsey még a múlt héten azt válaszolta Nováknak: izraeli és piréz állampolgár, a magyar állampolgárságát pedig vásárolta. Bár Ertsey ironikusnak szánta a levelét, Novák a politikust lemondásra szólította fel arra hivatkozva, hogy bevallotta kettős állampolgárságát. Később Novák azt közölte: érteti a viccet, de nem szereti ha hazánk izraeli gyarmatosításáról van szó.

Az LMP frakcióját vezető Schiffer pedig a múlt héten azt válaszolta, hogy vatikáni állampolgár. Török Zsolt, az MSZP szóvivője az Indexnek hétfőn azt mondta: butaságokra nem reagálnak, a szocialista képviselők érdemben nem fognak válaszolni Novák levelére.

A képviselők az Országgyűlésre vonatkozó törvény értelmében nem kötelesek válaszolni Novák kérdésére. A jogszabály ugyanis nem fogalmaz meg olyan előírást, amely szerint az egyik képviselőnek bármilyen kötelezettsége lenne a másikkal szemben.

Novák Jóri András, korábbi adatvédelmi biztos tavalyi állásfoglalására hivatkozott, amely szerint az országgyűlési képviselők esetleges kettős állampolgársága közérdekből nyilvános adatnak minősül. "A képviselők állampolgárságára vonatkozó tájékoztatást az ilyen adatot kezelő szervek és maguk a képviselők mint közfeladatot ellátó személyek is kötelesek bárki számára megadni" - olvasható Jóri állásfoglalásában.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), amely az adatvédelmi ombudsmani hivatal helyett jött létre, Novák múlt heti sajtótájékoztatója után, azonban azt közölte: csupán a képviselők kettős állampolgárságának ténye számít nyilvános adatnak, az azonban nem, hogy milyen állampolgársággal rendelkeznek a politikusok. A hatóság szerint az utóbbi információ a magánszféra részét képezi. „Már önmagában az erre való felszólítás is az emberi méltóság sérelmét vetheti fel” – írta a NAIH.