Kutya-világkiállítás lesz Budapesten

2012.12.06. 15:32

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) és a Magyar Ebtenyésztő Szervezetek Szövetsége megállapodást kötött, ezzel elhárult az akadály az elől, hogy a MEOE megrendezze a jövő év első felében Budapesten a Kutya Világkiállítást – közölte a MEOE.

A megegyezés alapfeltétele volt, hogy a hazai kutyás szövetségek – a nemzetközileg elfogadott FCI rendszer és a Magyarországon államilag elismert, de nemzetközi elismertséggel nem bíró szervezetek – egymással együttműködve és egyetértésben dolgozzanak ki megoldást a kölcsönös kompatibilitásra.

Az ügy előzménye, hogy nyáron – az állatvédelmi törvény módosításával – a MEOE csaknem egy év haladékot kapott ellentmondásos helyzetének rendezésére, amely abból fakad, hogy miközben az egyesület a Nemzetközi Kinológiai Szövetség egyetlen elismert magyar tagja, a magyarországi jogszabályok szerint nem állíthat ki ebtörzskönyvet.

Mint arról korábban írtunk, a MEOE-nek április végén kellett felhagyni a törzskönyvek kiadásával, és a kutyakiállítások szervezésével, mert a parlament megszavazta, hogy az állattenyésztési szabálytalanságokért 20 millió forintig terjedő, esetenként megismételhető bírságot lehessen kiszabni. A döntés annak a közel másfél évtizedes jogszabálynak próbált érvényt szerezni, amely az „elismert fajtaszervezeteknek” adta át ezeket a jogosítványokat.

A szigorítást egy fideszes képviselő indítványára példátlan gyorsasággal, hat hét alatt visszacsinálta a parlament, és mentesítette a MEOE-t a büntetési fenyegetettség alól, de a megszavazott módosítást Áder János köztársasági elnök nem írta alá.

Az elnöki vétó nyomán a kormánypártokban is kirobbant a vita, hogy kell-e támogatni egy olyan szervezetet, amely tizennégy éve ad ki „állam által el nem ismert” törzskönyveket, és a korábbi ígéretek ellenére sem rendezi kapcsolatait a többi, mintegy 40 szervezettel.

A két szervezet közti konfliktus feloldását szeptemberben a vidékfejlesztési tárca vállalta fel. A szakértői egyeztetések első ülése októberben volt, akkor kezdődött meg a tenyésztőszervezeti feladatok egymás közötti megosztásán alapuló szervezetrendszer kidolgozása.