A miskolci polgármester döntött a fideszes útfelújításról

2012.12.12. 11:56

A miskolci képviselő-testület előzetes beleegyezése nélkül különített el Kriza Ákos polgármester 6 millió forintot a Zsiga Marcell miskolctapolcai háza előtti útszakasz felújítására – írja miskolci ellenzéki képviselőkre hivatkozva az Origo.

A város költségvetését februárban fogadták el, abban még nem szerepelt a Szatmári Király Pál utcai felújításról szóló sor, de a polgármester időközben módosította a büdzsét a képviselők belegyezése nélkül. Krizának ehhez joga van, a költségvetésen belül egyes sorokat átírhat, azaz dönthet úgy, hogy egy utca helyett egy másikat újítsanak fel.

Ezt is jóvá kell hagyatnia a képviselőkkel, de megteheti utólag is. A költségvetés új, módosított változatában már benne van az utca felszíni vízelvezetésére szánt 6 milliós összeg, erről az Origo információi szerint a csütörtöki közgyűlés tárgyal.

Kriza Ákos a második olyan fideszes miskolci politikus, akiről azt írta a Blikk, hogy felújították a háza előtti útszakaszt. Zsiga Marcell fideszes alpolgármester október végén vett egy miskolctapolcai házat, amely előtt néhány héttel később fel is újították az utcát. Míg az alpolgármester esetében az aszfaltozásból kimaradt az utca többi lakója, Kriza utcájában több lakó is élvezheti az új útburkolatot.

Az eredeti költségvetésben az idei beruházások között több útszakasz felújítása, sávbővítése és egy parkolóépítés is szerepel, az alpolgármester háza előtti út rendbehozatala azonban nem. Kriza Ákos egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: a miskolci önkormányzat idén több mint 400 millió forintot fordít utak, hidak felújítására, és mintegy harminc utcában végeztek ilyen munkát.

A februári költségvetési előirányzatban azonban az látszik, az önkormányzat nem tervezett idénre harminc ilyen beruházást, csak nagyjából egy tucatot.

A miskolci polgármesteri hivatal a cikk megjelenése után közleményében azt írta, nem igaz, hogy becsempészték volna a városi költségvetésbe a Zsiga háza előtti útszakasz felújítását. A közlemény szerint ugyanis a közgyűlés csütörtökön tájékoztatást kap az idei költségvetésének I-III. negyedévi teljesítéséről, így többek között az alpolgármester háza előtti szakasz felújításától is.