Balog: Módosulhatnak a keretszámok

2012.12.14. 08:14 Módosítva: 2012.12.14. 08:18

Már meghozták azokat a megalapozó döntéseket, amelyek rendezhetik a helyzetet, de nem „egyik napról a másikra" fogják a kérdést megoldani, mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a TV2 Mokka című műsorában a felsőoktatást érintő változásokról. Arra a kérdésre válaszolva, módosulhatnak-e a keretszámok, azt mondta: „igen, módosulhatnak". Konkrét szakokat vagy számokat azonban nem mondott.

A miniszter a műsorban kifejtette, minden második ember, aki elkezdi az egyetemet, nem fejezi be felsőoktatási tanulmányait, a diplomát szerzők közül pedig sokan nem a szakmájukban helyezkednek el.

Balog szerint meg kell nézni, mely képzésekre, diplomákra van szükség, ezeket erősíteni kell, a többinél pedig el kell dönteni, hogy invesztálnak-e bele. Hozzátette, az orvosképzésen még vitatkoznak, a pedagógusoknak sokat segítene az állam, míg a jogász- és közgazdászképzést kevésbé támogatnák.

A miniszter a diákhitellel kapcsolatban azt mondta, szerinte a hallgatók pénzt nyernek azzal, hogy csak 5-7 év múlva kell visszafizetni a hitelt garantált 2 százalékos kamattal, ennek törlesztését pedig a munkaadó átvállalhatja, és a járulékokból leírhatja majd. A rendszerből „nem pénzt akarunk kivenni, hanem pénzt akarunk betenni", mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben azt mondta, hogy a hét végéig megoldják a felsőoktatási reformot. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár Békéscsabán pedig arról beszélt, hogy remekül megy a közoktatás átalakítása, tartani tudják az előre kijelölt határidőket.

A kormány két hete fogadta el, hogy drasztikusan csökkentik jövőre a teljes állami finanszírozású hallgatók számát, csak 10 480 hallgató kap állami ösztöndíjat, nekik nem kell fizetniük a képzésért.

Csütörtökön is folytatódtak a tiltakozó diákok megmozdulásai. Több középiskolában tartottak ülősztrájkot a diákok, hogy így tiltakozzanak a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen. Délutánra a Széll Kálmán térre hirdettek meg újabb diáktüntetést. Négyszáz középiskolás vonul az Oktatásért Felelős Államtitkárság Szalay utcai épületéhez. Petíciójukat senkinek sem tudták átadni, ezért postán küldik el.  Bővebben>>>