A minisztérium nem fogadta a tüntetőket

2012.12.13. 16:49 Módosítva: 2012.12.13. 17:30
Délelőtt több középiskolában tartottak ülősztrájkot a diákok, hogy így tiltakozzanak a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen. Délutánra a Széll Kálmán térre hirdettek meg újabb diáktüntetést. Négyszáz középiskolás vonul az Oktatásért Felelős Államtitkárság Szalay utcai épületéhez.

Csütörtök este fél 6-kor a Parlament előtt rendőrsorfal várta azokat a tandíj bevezetése ellen tüntető középiskolás diákokat, akik a Szalay utcába indultak, hogy felolvassák követeléseiket. A menet a Széll Kálmán térről indult, alig észrevehető rendőri jelenlét mellett, a Kossuth téren azonban a rendőrsorfal finoman eredeti célpontjuk, a Szalay utca felé terelte a diákokat. Atrocitás nem történt.

Helyszíni tudósítónk szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt egy vékony hangú, kicsit riadt szónok azt követelte: ne csak a felső tízezer kiváltsága legyen a felsőoktatás, mire a tüntetők hosszasan skandálták: „Nem hagyjuk"

A szónok bejelentette, hogy a demonstráció ezzel véget ért, és mivel petíciójukat senkinek nem tudták átadni, postán küldik el a minisztériumba.

Lénárt Marcell középiskolai tanár, a Hálózat a Tanszabadságért szervezet tagja beszédében támogatásáról biztosította a diákokat. Egy diákszónok ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a gimnazisták összefogása a legfontosabb, hiszen őket érintik a tervezett változások.

Ongjerth Dávid, a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanára a tantestület több tagjával együtt vett részt a tüntetésen. Elmondta, hogy az iskola tanári kara egységes a demonstráció céljait illetően. A diákok hozzá fordultak, és engedélyt kértek, hogy részt vehessenek a korábbi ülődemonstráción, amit ő engedélyezett, mint ahogy azt is, hogy a tanulók más középiskolákban is toborozzanak a csütörtök esti tüntetésre. Voltak azonban olyan intézmények, ahová nem engedték be a toborzó diákokat.

A volt Moszkván gyülekeztek

Száz-százötven diák gyűlt össze csütörtök délután 4 órakor a budapesti Széll Kálmán téren, hogy tiltakozzanak a kormány felsőoktatást érintő tervezete ellen. Az Index helyszíni tudósítójának beszámolója szerint az összegyűltek nagy része gimnazista volt. A rendőri jelenlét nem volt látványos, csak a gyülekezőktől távol lehetett látni őket. A csoport időközben három-négyszáz fősre duzzadt.

Az esemény kezdetén felolvasták a Hallgatói Hálózat hat pontját, és egy verset Hoffmann Rózsának. Az oktatásért felelős államtitkár a tüntetés időpontjában nem tartózkodott Budapesten – este 6 órától Kecskeméten volt programja, egy köznevelésről szóló pódiumbeszélgetésen.

A Hallgatói Hálózat 6 pontja:

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

+1 Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy az alsóbb osztálybeli családoknak is legyen esélye bejutni a felsőoktatásba.

Az esemény szónoka, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium egyik diákja a Széll Kálmán téren elmondta, hogy a tömeg fél ötkor a Margit hídon keresztül az Oktatásért Felelős Államtitkárság V. kerületi, Szalay utcai épülete elé vonul. A szervezők azt mondták, hogy felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, így a vonulást rendőri biztosítás kíséri, de a tüntető diákok csak egy forgalmi sávon, valamint a járdán vonulhatnak.

A nagyjából négyszáz fős tömeg bár a Margit körúton egy sávban vonult, mellettük nem fért el autó, így a forgalom gyakorlatilag leállt, de a villamosok és a buszok közlekedtek.

Tudósítónk szerint a tüntetés hangulata vidám volt, a tömeg három dolgot skandált folyamatosan: „Szabadegyetem", „Volt egy álmunk, diploma” és azt, hogy "Viszlát Viktor, viszlát Rózsa, mién lesz a jövő kulcsa!".

Az eseményt a Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai kezdték el szervezni csütörtök délelőtt. Kezdeményezésükhöz több másik fővárosi középiskola is csatlakozott.

A gimnazisták 6-7 iskolából érkeztek, elmondásuk szerint a tanárok sehol sem próbálták lebeszélni őket a demonstrációról. Nem reprezentatív felmérésünk szerint a legtöbb tanuló a Szilágy Erzsébet Gimnáziumból és Közgazdasági Politechnikumból érkezett, amelyik iskolából viszont kevesen jöttek, ott azzal magyarázták, hogy későn tudták meg, hogy ma délután demonstráció lesz.

Csütörtök reggel több budapesti és vidéki gimnáziumban is ülősztrájkot szerveztek a diákok, hogy szolidaritást vállaljanak az egyetemisták és főiskolások tegnapi tiltakozó akciói mellett, és hogy így tiltakozzanak ők is a keretszámok drasztikus csökkentése ellen.

Budapesten két gimnázium, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai tartottak ülősztrájkot. A Közgazdasági Politechnikumban is tiltakoztak a diákok, majd hallgatói fórumot tartottak.

Pécsett a Leőwey Klára Gimnázium díszterme telt meg tiltakozó gimnazistákkal, legalább négyszázan lehetnek. Egy másik iskolában, az Apáczai Csere János Nevelési Központban is egész délelőtt ülősztrájkot tartottak a diákok, míg a komlói Nagy László Gimnázium 13 órától tartottak hasonló akciót. A délelőtti sztrájkokról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.