Országszerte sztrájkoltak a középiskolások

2012.12.13. 11:44 Módosítva: 2012.12.13. 15:21
Az egyetemisták, főiskolások szerdai tiltakozó akciói után csütörtökön néhány fővárosi és vidéki középiskolában is sztrájkba kezdtek a diákok. Délután 16 órára több középiskola diákjai újabb demonstrációt szerveznek a Széll Kálmán térre.

Csütörtök reggeltől a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai kezdtek ülősztrájkba, hogy szolidaritást vállaljanak az egyetemisták, főiskolások célkitűzéseivel.

A tiltakozást a terézvárosi gimnázium diákjai tegnap kezdték el szervezni a Facebook-on – mondta tudósítónknak a sztrájkot szervező egyik tizedikes lány. A diákönkormányzat tagjai piros szalagot osztogattak a diákoknak, hogy ezzel fejezzék ki a szolidaritásukat a keretszámok csökkentése ellen tiltakozó egyetemistákkal.

Tudósítónk beszámolója szerint bár a tanárok bementek a termekbe, az órákat mégsem tartották meg. A gimnazisták egy része (nagyjából háromszázan) az udvaron tartózkodott, többen az ablakból nézelődtek, hogy mi történik, míg sokan az iskola folyosóján beszélgettek.

Fazekas Csaba, a gimnázium igazgatóhelyettese megkeresésünkre elmondta, a délelőtt összehívott tantestületi ülésen úgy döntöttek, minden pedagógus bemegy az órára, felügyeli a diákokat, de nem írják be hiányzónak azokat, akik nem mennek be az órákra. „Mi ezt a fajta véleménynyilvánításukat toleráljuk" – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A Kölcsey mellett a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban is ülősztrájkoltak a diákok. Fél nyolctól 11-ig tartott a tiltakozó akció az intézmény aulájában. Bajkó Judit, a gimnázium igazgatója az MTI-nek azt mondta, a diákok nem kapnak megrovást.

A IX. kerületi Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskola diákjai délelőtt egyeztető fórumot szerveztek. A diákok azt tervezik, csoportosan vonulnak a Széll Kálmán térre, előtte pedig elmennek több középiskolába, hogy további diákokat toborozzanak a délutáni megmozdulásra.

A tanároknak sem tetszik

Pécsett a Leőwey Klára Gimnázium díszterme telt meg tiltakozó gimnazistákkal, legalább négyszázan lehetnek. Egy másik iskolában, az Apáczai Csere János Nevelési Központban is egész délelőtt ülősztrájkot tartottak a diákok, míg a komlói Nagy László Gimnázium tanulói pedig 12:45-től terveztek hasonló akciót.

Ima a keretszámokért

"Kedves diákok! A megváltozott felsőoktatási keretszámok miatt, holnapra szervezett
országos diák demonstráció ügyében az iskolavezetés a következő döntést hozta. A bizonytalan helyzetben az Isteni bölcsességbe vetett hit és bizalom adhat segítséget, ezért a holnapi első órában a 11-12. évfolyam diákjai szentmisén vesznek részt az 1. órát tartó tanáraikkal és itt ajánlhatják sorsukat, jövőjüket Isten irgalmába. Tegyék ezt annak biztos tudatában, hogy ezzel a lehető legtöbbet tehetik ebben a helyzetben". (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Pécs)

A Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola tanárai közleményben utasították el a keretszámok csökkentését. „Ezzel a fiatalok sokasága számára válik elérhetetlenné a továbbtanulás, annak valóra váltása, amire évek óta készülnek. [...] Tisztában vagyunk azzal, hogy a kormány által felajánlott diákhitel nem valódi megoldás, mert felvételével a hallgatók már pályájuk kezdetére eladósodnak.” – olvasható a közleményben.

Facebook-on csoport is alakult, „Országos diáksztrájk a keretszámok drasztikus csökkentése ellen" néven, ahol arra buzdítják a diákokat, hogy ne vegyenek részt a csütörtöki órákon.

Hoffmannt rózsával várják

Csütörtök este egyébként Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Nemzeti Fórum Bács-Kiskun Megyei Szervezete és a Kölcsey Kör Kecskeméti Tagozata által szervezett pódium-beszélgetésen vesz részt a kecskeméti Piarista Gimnáziumban. A téma: „A köznevelés nem szolgáltatás, hanem közszolgálat”.

A Baon.hu szerint a Hallgatói Hálózat a Piaristák terén 6 órakor egy flashmobbal fogadja az államtitkárt. A szervezők arra biztatják a résztvevőket, a megmozdulásra mindenki vigyen magával egy szál rózsát, amelyet majd megcsonkíthatnak.