Kilépési hullám az MMA-ban

2012.12.16. 23:49 Módosítva: 2012.12.17. 14:32
A szombati közgyűlésen az Akadémia elnöksége nem engedte, hogy felolvassák a vezetést kritizálók levelét, és egy kilépő tag megjegyzéseit. Kilépett Bukta Imre képzőművész, Novák Ferenc koreográfus, Korniss Péter fotós és Tompa Gábor színházi rendező. Bebizonyosodott, hogy Feketével nem lehet együttműködni, mondta Bukta.

Négy újabb tag lépett ki a Magyar Művészeti Akadémiából, a szervezet szombati, botrányos közgyűlése után. Bukta Imre képzőművész, Novák Ferenc koreográfus, Korniss Péter fotós jelentette be, hogy elhagyják a szervezetet. Úgy értesültünk, hogy az egyik frissen felvett tag, Tompa Gábor színházi rendező is lemondott a tagságáról. A kolozsvári színház igazgatója állítólag beleegyezése nélkül került a MMA tagjai közé, ezért nyomban ki is lépett.

Bukta Imre az Indexnek elmondta, sok tag remélte, hogy szombaton Fekete György lemond elnöki tisztségéről, vagy bizalmatlansági indítványt fogalmaznak meg ellene, és így távozik. A képzőművész szerint többen osztják a szervezetből a véleményét, miszerint az elnök nyilatkozatai és eszmeisége miatt „tarthatatlanná vált a helyzet az Akadémiában”.

Fekete György a kritikán felül áll

A közgyűlésen azonban nem csak Fekete önkritikája maradt el, de folytatódott az a trend, amelyben a tagokat kihagyják a döntési folyamatból. „Legalább a Műcsarnok ügyének elő kellett volna kerülnie” – mondta a képzőművész, megemlítve: sok MMA-tag szerint sincs joguk beleszólni egy független intézet irányításába. A helyzet, amelyben a Műcsarnokot az Akadémia irányítása alá helyezték, csak úgy állhatott elő, hogy a bejelentésig a tagság nem is tudott az ügyletről.

A közgyűlésen az elnökség azonban nem adott helyt a kritikának. Ahogy szombati cikkünkben megemlítettük, nem olvasták fel azt a nyílt levelet, amelyet Bukta Imre, Deim Pál, Farkas Ádám, Fehér László, Jovián György, Lovas Ilona, Orosz István, Keserü Katalin, Novák Ferenc MMA-tagok írtak Fekete diktatórikus vezetési stílusát, vállalhatatlan nyilatkozatait kritizálva.

Szintén elhallgatták Ekler Dezső építész levelét, noha az MMA-tag kérte az elnökséget, hogy olvassák fel. Ebben az építész bejelenti kilépését, helytelenítve a Műcsarnok elfoglalását, és Fekete György kirekesztő attitűdjét.

„Olyan volt a helyzet [a közgyűlésen], mintha egy pártgyűlésen lennénk, ahol egy ember irányít mindent” – mondta Bukta Imre. „Azért rendeztem performanszot a Műcsarnokban, hogy ezzel mondjam el a véleményem. Nem akartam kilépni, mert sok olyan tag van, akit értékes embernek tartok. De bebizonyosodott, hogy nincs remény, Feketével nem lehet együttműködni, ezért lépek ki.”

Bukta Imre elmondta, hogy döntését egyedül hozta meg, a többi kilépővel nem egyeztetett. Ugyanakkor úgy vélte, lépésük „lavinát indíthat el”, mert többen is elégedetlenek.

Tiltakoztak kívül és belül

Ahogy arról beszámoltunk, a magyar művészet legfőbb irányítójává tett Akadémia szombati közgyűlésén fiatal művészek és művészeti egyetemisták tiltakoztak a központosított szervezet működése ellen. Néhány tag is kritikát fogalmazott meg Fekete Györggyel szemben.

A most kilépő Novák Ferenc koreográfus például azt mondta, hogy köztestületüknek tiszteletben kellene tartania mások véleményét: „ne legyen egyetlen szemléletet tükröző színház, ne legyen olyan kiállítóhely, ami nem ad teret akár extrém megfogalmazású műveknek” – reagált Fekete azon kijelentésére, amely szerint a Műcsarnok Mi a magyar? kiállítása blaszfémia volt, és ilyet mostantól nem engedélyez. A koreográfus helytelenítette, hogy kivezették az MMA ellen tiltakozókat, mert ő inkább beszélgetett volna velük.

Fekete György a közgyűlést követő sajtótájékoztatón azonban megerősítette eddigi, tiltakozást kiváltó megjegyzéseit. Az újságírók kérték például, hogy tisztázza szavait, amelyben Konrád György magyarságát vonta kétségbe. Az elnök talányosan válaszolt: "Ha külföldiek támadják Magyarországot, az nem fáj annyira, mintha valaki olyan támadja kívülről Magyarországot, aki onnan errefelé magyar. Magyarnak látszik. Fájdalmas számunkra, hogy őt magyarnak könyvelik el onnan errefelé.” Szavait aztán nem volt hajlandó megmagyarázni.

Az MMA-ból a múlt héten már távozott Fehér László képzőművész.

Bukta Imre kilépő nyilatkozata

Tisztelt Magyar Művészeti Akadémia Elnöksége!

Ezen levelemmel tudatom a Tisztelt Elnökséggel, hogy nem kívánok tovább a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lenni.

Indoklásként:

A 2012. december 15.-ei közgyűlést nagyon vártam abban a reményben, hogy az Elnök úrnak írt levelünkben megfogalmazott kérést napirendre tűzik megvitatási céllal, azonban ez nem történt meg.

Az Elnök úrnak írt levelet – mint azt utóbb megtudtam – kilencen írták alá. Véleményem szerint nem lehet, és nem szabadna egy olyan kérést „lesöpörni az asztalról”, amit kilenc rendes tag írt alá, közte Deim Pál és Novák Tata. Elképzelhetőnek tartom, hogy az Elnökség nem ismerte e levél tartalmát, mivel az Elnök úr nem hozta az Elnökség tudomására. Számomra ez így még súlyosabb, hiszen az Elnök úrnak ezt a levelet a közgyűlésen fel kellett volna olvasni.

Azonban vannak más indokaim is: riasztónak tartom az Elnök úr nyilvánosságnak szánt nyilatkozatait a médiában.

Mivel több esetben az Akadémia nevében nyilatkozott, és azokkal egyet érteni nem tudok, sőt egyes nyilatkozatait elítélem, így eddig sem, és a továbbiakban sem tudok azokkal azonosulni, nincs más út, mint kilépésem a Magyar Művészeti Akadémiából.

Tisztelt Elnökség!

Kérem fogadják megértéssel a levelemet.

Köszönettel, Bukta Imre