Kubatov másodszor bukott le a belső listákkal

2012.12.17. 13:29
Feljelentik a Fideszt a belső használatra készült, a választási listázási módszereket bemutató videó miatt, amelyet egy, a pártban korábban elkötelezett támogatóként elkönyvelt videós publikált. A Fidesztől idő közben eltávolodott Tomanovics Gergely a pécsi időközi polgármester-választás idején filmezte a Kubatov Gábor által irányított aktivisták tevékenységét. A fideszes pártigazgatót már 2010-ben is feljelentették, amikor egy titokban készült felvétel tanúsága szerint a párt online választói adatbázisáról osztott meg részleteket a hallgatósággal.

Egy elkötelezett fideszesként számon tartott videós hozta kellemetlen helyzetbe a pártot, amikor a hétvégén nyilvánosságra hozott egy eddig szigorúan titkosan kezelt, csak belső használatra készült filmet a 2009-es pécsi Páva Zsolt kampányról.

A film utómunkálatait Tomanovics Gergely végezte, aki néhány évvel korábban, akkor vált ismertté, amikor egy Gyurcsány Ferenc kijelentéseiből összeollózott videóklippet készített. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz felfedezte magának az amatőr videóst, és filmjét a párt logója alatt kampánycélokra is felhasználta a szocialista miniszterelnök ellen.

A Gery Greyhound nicknéven tevékenykedő Tomanovicsot a jobboldali média ezek után szinte sztárként kezelte, 2010-ben, a választások után pedig szerződést kapott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, hogy miniszterek és államtitkárok nyilvános szerepléseit dokumentálja 1,1 millióért. A KIM-mel való együttműködés azonban zátonyra futott, és Tomanovics hamarosan eltávolodott a Fidesztől. Tumblere arról tanúskodik, hogy az utóbbi időben az Orbán-kormányról is erősen kritikus véleményt alakított ki magának.

A 2009-es videót tumblerén ünnepi 100. posztként publikáló Tomanovics azt írta: a film szigorúan bizalmas anyagnak számított ugyan, amikor elkészült, de több év után most már kötelességének érzi, hogy közzétegye: „Hiszek abban, hogy minden disznóságnak nyilvánosságra kell kerülnie, és hiszek abban, hogy talán lesz pár ember, aki pont e videó hatására kedvet kap ahhoz, hogy világba kürtölje a saját disznóóljában megtapasztalt disznóságokat. Ha mindenki így tesz, talán egy jobb, őszintébb hely lehet ez a Magyarország."

A film készítői a pécsi időközi választáson meglepő módon lehetőséget kaptak arra, hogy lefilmezzék a Fidesz összes olyan választási technikáját, amelynek létezését sokszor és sok helyen tagadta a párt. A filmkészítők szerint Pécsen tesztelték a listázás technikáját, és az eredmény láthatólag elégedettséggel töltötte el a pártvezetőket.

A filmből kiderül, hogy a Fidesz gyakorlatilag a város összes szavazójáról nyilvántartást készített pártszimpátiája alapján. Egy aktivista-eligazításon készült felvételen az is látható, hogy az aktivisták miként magyarázzák el a nyilvántartás helyes használatát.

Kubatov éppen a pécsi választáson használt adatbázis emlegetésével bukott le már egyszer 2010-ben, amikor a Kuruc.info hozott nyilvánosságra egy titokban készült felvételt. Kubatov zárt körben, fideszes és fidelitaszos fiatalok előtt beszélt a párt választói nyilvántartási rendszerének titkairól. A pártigazgató az akkori felvételen elmondja, hogy Pécsen már meg tudták mondani, hogy „kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták”. Mindez annak volt köszönhető, hogy az ő javaslatára a Fidesz-elnökség elfogadta, hogy a párt térjen át egy a pécsihez hasonló országos online adatbázis-kezelési módra.

A hangfelvétel megjelenése után az MSZP feljelentést, az OVB pedig panaszt tett az ügyészségen Kubatov és a Fidesz ellen, de a Központi Nyomozó Főügyészség nem látta indokoltnak a nyomozás elrendelését, ezért röviddel a választások után elutasította az OVB feljelentését.

A most megjelent videó miatt újabb feljelentések születtek. A Jobbik személyes adattal való visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény miatt fordult a hatóságokhoz. Németh Zsolt, a Jobbik pécsi országgyűlési képviselője és Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerint a videó „újabb bizonyíték a Kubatov-listák törvénytelenségére és a Fidesz pártigazgatójának gátlástalanságára”. A párt egyúttal felszólítja a kormányt, hogy az újabb botrány árnyékában hagyjon fel a nemzeti konzultációnak nevezett propagandával és adatgyűjtéssel, miután nyilvánvalóvá vált, hogy ki listázza a magyar állampolgárokat, kartonnal és vonalkóddal látva el őket.

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom a Kubatov-listás videó miatt Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult, mert a pécsi időközi polgármester-választáson készült belső kampányfilmből kiderült, hogy a Kubatov-listák igenis léteznek., és a Fidesz nyilvántartja a választók neve és címe mellett azt is, ha az illető „nem a barátjuk”, továbbá az adatkezeléshez hozzá nem járuló választók, családtagok védendő személyes adatait.