Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Budapestről elzavarják a szír diplomatákat

2012.12.18. 19:49

Az év végéig el kell hagyniuk az országot a budapesti szíriai nagykövetség munkatársainak. Az Aszad-rendszert eddig Magyarországon képviselő szíriai diplomatákat a magyar kormány többé nem tekinti legitim diplomáciai képviselőknek – közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője kedden.

A tárca sajtófőnökét azzal kapcsolatban kereste meg az MTI, hogy Magyarország szombaton a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját ismerte el a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének.

Kaleta Gábor úgy fogalmazott, a döntés következtében "Magyarország kormánya már nem tekinti az Aszad-rezsimet a szíriai nép legitim képviselőjének", így az Aszad-rendszert eddig Magyarországon képviselő szíriai diplomatákat sem tekinti legitim diplomáciai képviselőknek.

Emlékeztetett arra, hogy amikor Magyarország a szíriai ellenzéket Szíria törvényes képviselőjének ismerte el, be kellett zárni a jelenlegi damaszkuszi magyar képviseletet. (A romló biztonsági helyzet miatt a külképviselet december 5-én már felfüggesztette tevékenységét.) Ugyanez történt a budapesti szíriai képviselet esetében is - tette hozzá -, a Külügyminisztérium felkérte a diplomatákat, hogy az év végéig hagyják el az országot. A kettő szorosan összefügg és következik egymásból - jegyezte meg.

A sajtófőosztály vezetője a damaszkuszi magyar nagykövetség épületével kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a diplomáciai kapcsolatokról Bécsben, 1961. április 18-án aláírt nemzetközi szerződés szerint "ha a két állam között a diplomáciai kapcsolatok megszakadnak, vagy a képviseletet véglegesen vagy időlegesen visszahívták, a fogadó állam köteles - még fegyveres összeütközés esetén is - tiszteletben tartani és megvédeni a képviselet helyiségeit, annak vagyontárgyaival és irattárával egyetemben".