KDNP: Méltánytalan lenne Hoffmann feláldozása

2012.12.18. 13:22
A felsőoktatási keretszámok miatt kirobbant diáktüntetések főleg az oktatásért felelős államtitkár renoméját tépázták meg, a demonstrációkon rendszeresen követelték Hoffmann Rózsa lemondását. A Fideszben is sokan vannak, akik úgy látják, hogy Orbán Viktor az államtitkár beáldozásával zárhatná le politikailag legjobban a félresikerült keretszámügyet. A KDNP-ben azonban szilárd Hoffmann támogatása, méltánytalanságnak tartanák a menesztését.

Volt egy álmom, diploma, elvitte a Rózsika! – skandálták újra és újra az elmúlt napok diáktüntetésein. A felsőoktatás államilag támogatott hallgatói létszámának drasztikus csökkentése miatt szerveződött megmozdulásokon kiderült, Hoffmann Rózsa nemcsak népszerűtlen a diákok között, de a kifogásolt kormányzati döntésekért – a kezdetben csak ritkábban emlegetett Orbán Viktor mellett – is őt hibáztatták a legtöbben.

Több, az Indexnek nyilatkozó fideszes képviselő szerint a sorozatos utcai demonstrációk után a miniszterelnöknek fel kellene ismernie, hogy a tiltakozásokat kiváltó keretszámügyben nem elég, ha a kormány visszacsinálja a december 5-én hozott döntését, amelyben alig több mint 10 ezer főben maximalizálták volna azok számát, akiknek az alapképzésben az állam teljes mértékben finanszírozná a tanulmányait.

A képviselők szerint a miniszterelnök tekintélyét is csorbító és a párt népszerűségét csökkentő döntésért szükséges lenne megnevezni egy politikai felelőst, és az oktatási államtitkár menesztésével ki lehetne húzni az ügy „méregfogát”.

Hoffmann Rózsa lemondatását azonban a Fideszben sem támogatja mindenki. A frakcióban többen úgy vélekedtek, hogy a lépés azt is sugallná, hogy a kormány elismeri, hibázott, holott csak egy rég bejelentett átalakítási koncepció tervszerű végrehajtásáról van szó. Ebből szempontból kifejezetten rossz döntés lenne – érveltek a képviselők – menetközben kirúgni a kormány szakpolitikusát, hiszen a keretszámrendszer eltörlése miatt a felsőoktatást érintő koncepció megvalósítása koránt sincs befejezve, Orbán Viktor pedig gyors megoldást ígért.

Az államtitkár azonban leginkább pártja, a KDNP támogatásában bízhat. A megkérdezett kereszténydemokraták véleménye az volt, hogy a kisebbik kormánypártban továbbra is százszázalékos Hoffmann Rózsa támogatottsága. Szerintük méltánytalan lenne a politikusnővel szemben, ha „vele vitetnék el a balhét”, miközben köztudomású, hogy csak végrehajtó volt.

A kereszténydemokrata képviselők szerint az államtitkár az oktatást érintő nagy átalakításokban a miniszterelnök terveit öntötte végső formába, ezért furcsa lenne, ha most az alapötletért is rá terhelnék a felelősséget. A párttársai szerint Hoffmannt nem büntetés, hanem elismerés kell, hogy illesse, hiszen az elmúlt két évben sikeres csatát vívott a Fidesz oktatáspolitikusaival, rengeteget dolgozott, reggeltől estig bent volt a hivatalában, hogy a számos törvénymódosítás vagy új jogszabály idejében elkészüljön.